Kolejna egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku mordall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mordall

Użytkownik
Odpowiedzi
122
W tym roku mija 6 lat po umorzeniu egzekucji wobec dłużnika z powodu braku majątku. Aby sprawa się nie przedawniła chciałbym ponownie wszcząć egzekucję.

Mam jednak kilka wątpliwości:
-Czy w związku z tym, że obowiązuje 6 letni okres przedawnienia mam czas na wszczęcie egzekucji do końca roku?
-Jak wyliczyć poniesione do tej pory koszty egzekucji? Muszę te koszty sam wyliczyć i wpisać we wniosku czy komornik ustali te koszty samodzielnie na podstawie tytułu wykonawczego gdzie poprzedni komornik wypisał przyznane koszty?
-Co się stanie jeśli pomylę się odnośnie kosztów czy odsetek - czy grozi to nałożeniem na mnie przez komornika jakimiś kosztami albo odmową wszczęcia egzekucji?

Nie mogę znaleźć żadnych materiałów na ten temat..

Koszty powinny być na postanowieniu od Komornika. Odsetki tylko do 3 lat od postawienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego, pozostałe się przedawniły. Jeśli się pomylisz i dłużnik podniesie zarzut bezcelowej egzekucji w tym zakresie to zostaniesz obciążony tzw. opłatą stosunkową (z głowy nie pamiętam ile to będzie). Bieg przedawnienia liczysz że skutkiem na koniec roku kalendarzowego.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

mordall napisał:
Czy w związku z tym, że obowiązuje 6 letni okres przedawnienia mam czas na wszczęcie egzekucji do końca roku?

Nie, w przypadku świadczenia zasądzonego orzeczeniem sądu termin przedawnienia nie zaokrągla się do pełnego roku, tylko upływa normalnie 6 lat po dacie umorzenia poprzedniego post. egzekucyjnego.

Na szczęście się mieszczę... Nie rozumiem tylko o co chodzi z tym przepisem o końcu roku skoro okazuje się, że właściwie nie ma on zastosowania do niczego...

Ma zastosowanie do spraw wnoszonych do sądu, tzn. nie takich które zostały już osądzone.

mordall napisał:
Na szczęście się mieszczę... Nie rozumiem tylko o co chodzi z tym przepisem o końcu roku skoro okazuje się, że właściwie nie ma on zastosowania do niczego...

Nie do niczego, tylko do wszystkiego oprócz wierzytelności stwierdzonych prawomocnym orzeczeniem sądu.

Powrót