F
Flyth
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Sytuacja dotyczy mojej teściowej. W skrócie miała kredyt w pewnej firmie pożyczkowej, nie spłacała, zajął się tym komornik. Kilka miesięcy temu spłaciła cały dług, dostała wyrok sądu który to potwierdzał. Według firmy, komornik źle wyliczył odsetki, więc wysłała do komornika wezwanie do zapłaty na ok 500zł, skierowane do teściowej. Na początku zeszłego roku weszła jakaś nowa ustawa, a komornik nie wziął jej pod uwagę. Komornik wysłał wyjaśnienie, że odsetki są naliczone prawidłowo i nie ma mowy o zapłacie(bez wiedzy teściowej), a firma podała sprawę do sądu. Sprawę wygrała, wtedy dopiero teściowa dowiedziała się o tym że musi zapłacić. Zapłaciła, myśleliśmy że będzie spokój, a teraz znowu przychodzi wezwanie do zwrócenia kosztów sądowych związanych z odwołaniem komornika.
Dlaczego to ona musi opłacać te koszty, skoro to komornik pomylił się obliczając odsetki i potem odwołał od wezwania? Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić na jakiej podstawie prawnej to wszystko się dzieje?
Dlaczego to ona musi opłacać te koszty, skoro to komornik pomylił się obliczając odsetki i potem odwołał od wezwania? Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić na jakiej podstawie prawnej to wszystko się dzieje?