Kolejność dziedziczenia

• Autor wątku Autor wątku Artur_Gdynia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur_Gdynia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,
Piszę ponieważ potrzebuję Państwa poradę aby upewnić się odnośnie dziedziczenia.
W zeszłym roku zmarł mój brat, który był po rozwodzie i zostawił po sobie długi. Teraz na dniach jego nieletnia córka odrzuci spadek z długami po ojcu i w związku z tym, że nasz tata nie żyje to następna w kolejności dziedziczenia będzie moja mama, ja i mój drugi brat. I tutaj pojawia się moje pytanie czy jeśli ja odrzucę spadek z długami po bracie to czy moja żona też musi i czy musimu to też zrobić w imieniu naszego nienarodzonego dziecka poczętego po śmierci brata?
Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam,

Artur_Gdynia napisał:
I tutaj pojawia się moje pytanie czy jeśli ja odrzucę spadek z długami po bracie to czy moja żona też musi
Nie, pana żona nie musi składać oświadczenia co do przyjęcia lub odrzucenia spadku ponieważ nie należy do grona spadkobierców ustawowych po pana bracie.
Artur_Gdynia napisał:
czy musimu to też zrobić w imieniu naszego nienarodzonego dziecka poczętego po śmierci brata?
W imieniu nienarodzonego dziecka - nie. Ale z dniem urodzenia ruszy 6-miesięczny termin do złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego.

Byrhtnoth napisał:
Nie, pana żona nie musi składać oświadczenia co do przyjęcia lub odrzucenia spadku ponieważ nie należy do grona spadkobierców ustawowych po pana bracie.

W imieniu nienarodzonego dziecka - nie. Ale z dniem urodzenia ruszy 6-miesięczny termin do złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego.
Dziekuje za szybka odpowiedz. No właśnie to mnie zastanawiało bo według art. 927 Kodeksu cywilnego to dziecko poczęte po śmierci nie odpowiada za długi bo w momencie otwarcia testamentu "nie istniało" i nie jest w kregu dziedziczenia...

Artur_Gdynia napisał:
dziecko poczęte po śmierci nie odpowiada za długi bo w momencie otwarcia testamentu "nie istniało" i nie jest w kregu dziedziczenia...
Źle przeczytałem pytanie - myślałem, że chodzi o poczęcie przed otwarciem spadku. Jeżeli dziecko zostało poczęte już po otwarciu spadku to w ogóle nie składa oświadczenia (rodzice w imieniu takiego dziecka po jego urodzeniu).

Byrhtnoth napisał:
Źle przeczytałem pytanie - myślałem, że chodzi o poczęcie przed otwarciem spadku. Jeżeli dziecko zostało poczęte już po otwarciu spadku to w ogóle nie składa oświadczenia (rodzice w imieniu takiego dziecka po jego urodzeniu).
Czyli żona nie musi składać i my w imieniu dziecka też nie :) Bardzo dziekuję za pomoc!

Powrót