M
mappetshow
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce wygląda kolejność spłacania komorników. Mam nadzieje, że będę potrafił dość jasno wyjaśnić o co mi chodzi.
Może spróbuję na takim przykładzie. Jestem dłużnikiem, spływają do mnie zajęcia wynagrodzenia od kilku komorników sądowych, z ZUSu czy też Urzędu Skarbowego. I tu pytanie, skąd mam wiedzieć, które zajęcie mam spłacać w pierwszej kolejności? Z informacji jakie udało mi się dotychczas uzyskać, swego czasu było tak, że zajęcie, które wpłynęło pierwsze musze też w pierwszej kolejności spłacić, ewentualnie jeżeli data zajęcia jest taka sama w kilku to spłacam to które opiewa na większą kwotę. ALE. Czy aktualnie nie wygląda to tak, że spłacać należy w pierwszej kolejności to zajęcie, które spłynęło z rewiru pod który podlegam zgodnie z moim miejscem zamieszkania? Tzn. np. mieszkam w Suwałkach i od komornika właśnie z tego miasta wpłynęło zajęcie. Wcześniej spłynęły już do mnie zajęcia od komorników z innych miast. Czy w takiej sytuacji zaprzestaję spłacać dotychczasowe zajęcie i jako pierwsze w kolejności wskakuje mi to z mojego rewiru?
Być może trochę namieszałem, może dało się łatwiej, ale jestem laikiem i będę bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie jak wygląda to w praktyce kiedy tych zajęć jest kilka, które ma pierwszeństwo, z czego to wynika?
Czy w rzeczywistości komornik, który wie, że mam wiele zajęć nie powinien wystosować odpowiedniego pisma z informacją, że to on jest właściwy do prowadzenia egzekucji jako pierwszy? A jeżeli tak to co w sytuacji gdy takie pismo do mnie nie wpływa, a termin spłaty mija? Czy najlepiej wstrzymać się ze spłatą do wyjaśnienia?
I jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy na kolejność tej spłaty wpływa też to czy zajęcie wpływa od komornika sądowego z ZUSu czy US? Czy ktoś z nich ma pierwszeństwo? Oczywiście mowa o zajęciach niealimentacyjnych, bo w przypadku wystąpienia takich rozumiem, że spłaca się właśnie alimenty?
Przepraszam jeżeli namotałem i bardzo proszę o pomoc.
Chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce wygląda kolejność spłacania komorników. Mam nadzieje, że będę potrafił dość jasno wyjaśnić o co mi chodzi.
Być może trochę namieszałem, może dało się łatwiej, ale jestem laikiem i będę bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie jak wygląda to w praktyce kiedy tych zajęć jest kilka, które ma pierwszeństwo, z czego to wynika?
Czy w rzeczywistości komornik, który wie, że mam wiele zajęć nie powinien wystosować odpowiedniego pisma z informacją, że to on jest właściwy do prowadzenia egzekucji jako pierwszy? A jeżeli tak to co w sytuacji gdy takie pismo do mnie nie wpływa, a termin spłaty mija? Czy najlepiej wstrzymać się ze spłatą do wyjaśnienia?
I jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy na kolejność tej spłaty wpływa też to czy zajęcie wpływa od komornika sądowego z ZUSu czy US? Czy ktoś z nich ma pierwszeństwo? Oczywiście mowa o zajęciach niealimentacyjnych, bo w przypadku wystąpienia takich rozumiem, że spłaca się właśnie alimenty?
Przepraszam jeżeli namotałem i bardzo proszę o pomoc.