Kolejność spłacania komorników

• Autor wątku Autor wątku mappetshow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mappetshow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce wygląda kolejność spłacania komorników. Mam nadzieje, że będę potrafił dość jasno wyjaśnić o co mi chodzi. ;) Może spróbuję na takim przykładzie. Jestem dłużnikiem, spływają do mnie zajęcia wynagrodzenia od kilku komorników sądowych, z ZUSu czy też Urzędu Skarbowego. I tu pytanie, skąd mam wiedzieć, które zajęcie mam spłacać w pierwszej kolejności? Z informacji jakie udało mi się dotychczas uzyskać, swego czasu było tak, że zajęcie, które wpłynęło pierwsze musze też w pierwszej kolejności spłacić, ewentualnie jeżeli data zajęcia jest taka sama w kilku to spłacam to które opiewa na większą kwotę. ALE. Czy aktualnie nie wygląda to tak, że spłacać należy w pierwszej kolejności to zajęcie, które spłynęło z rewiru pod który podlegam zgodnie z moim miejscem zamieszkania? Tzn. np. mieszkam w Suwałkach i od komornika właśnie z tego miasta wpłynęło zajęcie. Wcześniej spłynęły już do mnie zajęcia od komorników z innych miast. Czy w takiej sytuacji zaprzestaję spłacać dotychczasowe zajęcie i jako pierwsze w kolejności wskakuje mi to z mojego rewiru?

Być może trochę namieszałem, może dało się łatwiej, ale jestem laikiem i będę bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie jak wygląda to w praktyce kiedy tych zajęć jest kilka, które ma pierwszeństwo, z czego to wynika?
Czy w rzeczywistości komornik, który wie, że mam wiele zajęć nie powinien wystosować odpowiedniego pisma z informacją, że to on jest właściwy do prowadzenia egzekucji jako pierwszy? A jeżeli tak to co w sytuacji gdy takie pismo do mnie nie wpływa, a termin spłaty mija? Czy najlepiej wstrzymać się ze spłatą do wyjaśnienia?

I jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy na kolejność tej spłaty wpływa też to czy zajęcie wpływa od komornika sądowego z ZUSu czy US? Czy ktoś z nich ma pierwszeństwo? Oczywiście mowa o zajęciach niealimentacyjnych, bo w przypadku wystąpienia takich rozumiem, że spłaca się właśnie alimenty?

Przepraszam jeżeli namotałem i bardzo proszę o pomoc.

Sorry za podbijanie, ale może ktoś cokolwiek jest w stanie odpowiedzieć jak w praktyce wygląda kolejność spłacania zajęć?

A od kiedy dług się spłaca na podstawie odpisu zajęcia wynagrodzenia ?

Spłacać należy wszystkie zobowiązania.
Komornik właściwy to ten w Twoim rewirze. Dokona planu podziału środków z wynagrodzenia za pracę pomiędzy wierzycieli.

Zgadza się, ale spłat nie dokonuje się na podstawie odpisu zajęcia wynagrodzenia, ale zawiadomienia o wszczęciu egzekucji w ogóle/wezwaniu do zapłaty/informacji o stanie.
Plan podziału jak i właściwość pomiędzy komornikami/adm rozstrzyga się poza dłużnikiem i nie jest to jego sprawa jako tako bo nie ma na nią wpływu, choć dłużnik sam najlepiej wie ile jeszcze zbiegów będzie, bo wie komu jest dłużny.

Przecież z doświadczenia wiemy, że dłużnicy nie wiedzą komu i ile ;).

Wybrać się zawsze najlepiej do miejscowego komornika i rozwiać wątpliwości.

Pracujący na etacie i po wkroczeniu fw rzeczywiście może nie wiedzą.
Z dz.gosp. do 10 spraw pierwotnych w najczęściej pamiętają.
Chyba, że ktoś jest typowym ignorantem i od lat korespondencję pali w piecu to nie wie nic.

LLawyer napisał:
A od kiedy dług się spłaca na podstawie odpisu zajęcia wynagrodzenia ?

Jak już mówiłem nie jestem ekspertem, mogłem coś namieszać, ale chodziło mi oczywiście o "zawiadomienie o zajęciu...". :)

MajkJaro napisał:
Spłacać należy wszystkie zobowiązania.
Komornik właściwy to ten w Twoim rewirze. Dokona planu podziału środków z wynagrodzenia za pracę pomiędzy wierzycieli.

Dzięki! Rozumiem, że trzeba spłacić wszystkim, ale szczerze mówiąc w tym wszystkim chodzi o osobę skazaną, osadzonego w ZK/AŚ. W takiej sytuacji rozumiem, że dłużnik nie ma raczej wpływu na to które zajęcie spłaca w pierwszej kolejności. I tu zaczyna się właśnie problem, które zajęcie będzie spłacane jeżeli jest ich kilka?

Co w sytuacji jeżeli tych zajęć jest kilka, żaden z komorników nie określił, które zajęcie powinno być spłacane w pierwszej kolejności i kwoty przekazywane są na dług z zajęcia, które wpłynęło jako pierwsze?

Długu nie spłaca się na podstawie odpisu "zawiadomienia o zajęciu ...".

Jest przecież na nim napisane, dłużnik dostaje odpis "zajecia" do wiadomości, pismo kierowane jest do pracodawcy/zleceniodawcy a w przypadku zajęcia wierzytelności rachunku bankowego, również odpis zajęcia kierowanego do banku itp

Dług się spłaca na podstawie zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, najlepiej uaktualnionego lub informacji o stanie zaległości/wezwaniu do zapłaty pod rygorem itp.

Reszta to odpisy/do wiadomości.

Nie można spłacać zajęcia. Egzekucja z jakiegokolwiek majątku to nie jest spłacanie a egzekucja.

Ostatnia edycja:
Ok, wielkie dzięki za wyjaśnienie. :) Niestety nie mam w tej chwili dostępu do tych dokumentów, ale ustalmy, że dokumenty o jakich ciągle piszę to właśnie zawiadomienia o wszczęciu egzekucji. Osadzony ma takie zawiadomienia od różnych komorników. Dla którego komornika pieniążki powinny być przekazywane w pierwszej kolejności?

Na podstawie zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, kierowanym do dłużnika jako adresata oryginału - tak jak sobie uzna za właściwe, bo spłaca dłużnik.

Wcześniej pisano o pracodawcy.
Później o ZK a to już egzekucja i regulują to przepisy - wynagrodzenie i wynagrodzenie w ZK różne - choć co do samego zbiegu te same.

Ostatnia edycja:
Powrót