kolejnosc wyplaty z zlicytowanej dzialki z wpisami

• Autor wątku Autor wątku zadłuzony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zadłuzony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam.prosze o pomoc odpowiedz.sprawa wyglada tak.mialem dzialke o wartosci ok 90 tys .byly na niej wpisy....
1.wpis hipoteczny ok 1milion.zabwzpieczenie kredytu na dom na innej dzialce
2.wpisy z zusu za dlugi
3.wpis komornika z tesciem.....pregralem sprawe o zaplate.tescie dali wspolnie mojej zonie 60 tys na dach domu.tescie rozchodza sie.,,stanelismy po stronie tesciowej.wiec tesc odgrywa sie sprawami o rozne rzeczy...wygral cala kase choc byla wspolnie dana corce.sad nie uwzglednil zeznan tesciowej ze byly wspolnie dane i byly ich wspolnota malzenska.sprawe przegralem.nie mialem kasy na dobrych prawnikow.
komornik zlicytowal dzialke....teraz pytanie.komu wyplaci pieniadze w pierwszej kolejnosci?komu wg prawa naleza sie?
cala sprawa wydaje mi sie dziwna.....
czy nabywca widzial ksiege wieczysta z wpisami?czy uda mu sie jakos wykreslic te wpisy?i czemu sad nie uwzglednil zeznan tesciowej?
pozdrawiam....i prosze o odpowiedz

Napisz dokładnie co to za wpisy. Według wstępnej analizy twojego trochę chaotycznego wpisu całą sumę z podziału dostanie bank jako pierwszy wierzyciel hipoteczny. Wynika to z art.1025 KPC.

pierwszy jest bank hipoteczny dzialka jest zastawem do kredytu hipotecznego na dom na innej dzialce.suma 1 milion.
Drugi dopisal sie zus za nieplacone skladki.
Trzeci tesc.przegrana sprawa i nakaz zwrotu dlugu.nie brinilem sie na rozprawie.
Komornik zlicytowal dxialke za 87 tys.
Co dalej?

W uproszczeniu komornik pobierze z tej sumy 15 % + VAT kosztów resztę otrzyma wierzyciel hipoteczny - bank.

a jeszcze jedno pytanie.jak moge.
Czy nabywca dostaje nowa ,,czysta,, ksiege wieczysta?bank robil wpis na 1 milion.komornik wplaci przypuscmy 60 tys.czyli zostaje 940 tys.czy bank usunie swoj wpis na mikion?czy nabywca ,,dziedziczy,,dalej dlug?czy bank moze domagac sie lub licytowac dzialke nowego wlasciciela w celu odzyskania kasy?przepraszam ze tak chaotycznie ale mam metlik w glowie przez to zamieszanie.
Jeszcze jedno.bank byo informowany o wszczeciu egzekucji przez komornika.czy mogl zablokowac licytacje?czy zaniedbal swoje obiwiazki.teraz ząda nowrgo zabezpieczenia,ktorego nie mamy...

Wszystkie hipoteki wygasają z mocy prawa tak art.1000 KPC a tzw. wierzyciele hipoteczni uzyskują za to prawo do zaspokojenia się z ceny nabycia. Prościej - uzyskują prawo do uczestnictwa w podziale pieniędzy w kolejności jaką wskazuje art.1025 KPC.

Hipoteki wykreśla sobie w KW sam nowy właściciel nieruchomości. Nabycie ma charakter pierwotny i nieruchomość kupuje się bez żadnych obciążeń. Są pewne wyjątki jak dożywocie i służebności ustanowione na rzecz osób trzecich, które mogą nie wygasnąć.

Wierzyciele hipoteczni nie mogą zablokować licytacji. Są z mocy prawa uczestnikami postępowania egzekucyjnego z nieruchomości, wiedzą o wszystkich czynnościach komornika i sądu a na końcu uczestniczą w podziale pieniędzy. Kolejność wpisów hipotecznych jest bardzo istotna ponieważ pieniądze są przyznawane po kolei tak jak są dokonane wpisy. Prościej mówiąc pierwszy musi dostać wszystko aby drugi cokolwiek dostał itd. aż do ostatniego wpisu.

Jeszcze jedna uwaga, jeśli bank nie rozwiązał umowy kredytowej (stosunek prawny nadal trwa) a zatem nie posiada tytułu wykonawczego to nie dostanie pieniędzy od komornika. Złożone one zostaną do depozytu sądowego i tam będą bezproduktywnie leżeć. Do wypłaty pieniędzy bankowi niezbędne będzie przedstawienie sądowego tytułu wykonawczego wydanego przeciwko dłużnikowi. Hipoteka umowna w odróżnieniu od przymusowej jest tylko formą zabezpieczenia przyszłych, ewentualnych roszczeń wierzyciela a zatem wpisujący taką hipotekę musi wykazać w toku egzekucji, że stosunek prawny ustał a świadczenie jest wymagalne.

Ostatnia edycja:
ok.rozumiem.czyli nabywca w drodze licytacji ma ,,czysta,,ksiege.
Dziekuje bardzo za odpowiedz....
Pozdrawiam...

a jak bedzie gdy nowy nabywca kupi (splaci kredyt) hipoteczny kupujac dom z dzialka z wpisami
1 bank hipoteczny
2 wpis o postepowaniu komorniczym
3 wpis o postepowaniu komorniczym.
Nowy nabywca splaci kredyt i stanie sie wlascixielem domu z dzialka z ,,nowa czysta ksiega wieczysta?,,czy tak bedzie podczas normalnej transakcji?czy tylko przy licytacji komorniczej?

Sprzedaż nieruchomości i spłata kredytu bankowego pozwoli wykreślić wpis nr 1 jeśli jest to hipoteka w dziale IV KW ustanowiona na rzecz banku kredytodawcy. Ostrzeżenia wpisane przez komornika o egzekucji z działu III wskazane w pkt.2 i 3 wykreśla komornik dopiero po prawomocnym umorzeniu postepowań egzekucyjnych lub też sąd po sprzedaży licytacyjnej dokonanej przez komornika. Wierzyciele którzy są wpisani jako prowadzący egzekucję w dziale III mogą prowadzić tę egzekucję bez względu na to kto stanie się właścicielem nieruchomości. Nieruchomość może być zbyta w toku egzekucji ale nie ma to wpływu na dalszy jej bieg.

Ostatnia edycja:
Podpytam Pana, bo temat bardzo mnie interesuje.
1/ Do dnia przedawnienia zobowiązań, które są wpisane w hipotekę, wierzyciel może zciągać dług nie tylko z hipoteki, lecz także ma inne możliwości? np. z wynagrodzenia? A po okresie przedawnienia tylko z zastawu hipotecznego?

2/Skoro wartość długów przewyższa wartość nieruchomości to czy po sprzedaży domu przez komornika, nie będzie on chciał zciągać z innych nieruchomości bądź wynagrodzenia, reszty zadłużenia? Jak to wygląda?

1. Może egzekwować z całego majątku dłużnika. Nie jestem pewny czy wierzytelność zabezpieczona hipoteką nie przedawnia się. Według mnie przedawnia się w zwykłym trybie. W wypadku podatków i świadczeń ZUS Trybunał Konstytucyjny zakwestionował zapis mówiący o takiej możliwości jako niekonstytucyjny.

2.Tak, aż do skutku.

1/Znam ten wyrok TK, tylko zwątpiłam bo niewiele ludzi o nim mówi. Najlepiej jest więc dla mnie czekać i modlić się by wierzyciel nie przerwał biegu przedawnienia.

2/ Kolejny mój pomysł zczezł..

Dziękuję serdecznie za rozwianie wątpliwości.
Pozdrawiam.

Panie KRISPL.po jakim czasie przedawniaja sie postepowania?po jakim czasie wykresli komornik wpisy z ksiegi?chodzi o 2 i 3.I czy mozna wplynac jakos na komornika zeby wykreslil.czy to prawda ze komornik pobiera prowizje co rok od wierzyciela za prowadzenie czynnosci i nie wykreslanie wpisow?

Powrót