Kolejny absurd w ZUS'ie

• Autor wątku Autor wątku tolekg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tolekg

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.

Czy możliwa jest egzekucja należności za składki ubezpieczeniowe jeżeli firma nie istnieje w systemie informatycznym tej instytucji?

W kwietniu otrzymałem zaświadczenie z US o niezaleganiu w ZUS'ie ( czyste konto firmy ) i na tej podstawie rozpocząłem dalsze prowadzenie firmy. Gdy w tym miesiącu zwróciłem się o zwrot VAT'u ze względu na eksport poza unię nagle się okazało, że mam nieuregulowane należności względem ZUS'u.

Najdziwniejszy w tej sytuacji jest fakt, że w ZUS'ie w moim mieście moja firma nie istnieje, ani po nazwie ani po NIP'ie.

Jak wybrnąć z takiej sytuacji? Jak to wyprostować ?
Jeżeli firma nie istnieje w systemie informatycznym ZUS'u ( nie ma takiej firmy ) to jakie są podstawy prawne do egzekucji długu przez US?

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Tolek.

otrzymałem zaświadczenie z US o niezaleganiu w ZUS'ie
Byłem przekonany, że to ZUS wydaje takie zaświadczenia.
System informatyczny US nie ma danych o opłacaniu składek ZUS.
W każdym razie tak jest w znanych mi miastach.

takie zaświadczenie na pewno wydaje tylko ZUS. Tzn zaswiadczenie o niezaleganiu ze składkami ZUS. Coś Pan kręci.

Chyba że chodziło o zaświadczenie z Urzędu Skarbowego mówiące o tym, że nie jest prowadzone żadne postępowanie egzekucyjne na zaległe składki ZUS za pośrednictwem Urzędu Skarbowego. Jak Pan prowadzi działalność gospodarczą bez zgłoszenia jej w ZUS?

Przepraszam -trochę nieprecyzyjnie napisałem.
Tak chodziło o zaświadczenie że nie jest prowadzone żadne postępowanie egzekucyjne na zaległe składki zus.
Zaległość spółki jest z 1997r a egzekucja okazała się nieskuteczna.ZUS nie wystąpił na drogę sądową przeciwko zarządowi ani przeciwko udziałowcom.
Tytuł leżał w US i jak zacząłem działać to się obudzili.Zwróciłem się do ZUSU o wyjaśnienie a oni nic nie wiedzą bo mojej firmy nie ma w rejestrach i koło się zamknęło.
Komornik twierdzi że najlepiej płacić w gotówce-mam wątpliwości czy kasa trafi tam gdzie powinna jeżeli w zusie należność nie jest uwzględniona bo mnie tam nie ma.

proszę o pomoc

poz

Zaraz zaraz. W 1997 r. przed reformami Buzka nie było takich pseudosystemów inform. jak obecnie. Pan ma potwierdzenie złożenia dokumentów do ZUS ( zgłoszenie )sprzed 1999 r. i od 1999 r. ?

Zgłoszenie było robione w 1995.
Od 1997 w spółce nikt nie był zatrudniony i nie było robione żadne zgłoszenie w 1999r.

poz

A do kiedy spółka formalnie "żyła" ? Przepraszam ale ze względu na porę odp. juto. Pozdr

Spółka została powołana do życia w grudniu 1994r.
Wszystkie formalności zostały spełnione w wymaganym terminie,zatrudniała pracowników do 1997r.Potem praktycznie zaprzestała działalności finansowej i operacyjnej.
Utrzymywany był serwis na wykonane urządzenia
Zadyma z zusem zaczęła się w 2005 ale spółka już tylko składała deklaracje zerowe do US.
Kabaret jest teraz jak postanowiłem reaktywować firmę

poz

Podejrzewam, że na dzień wydania owego zaświadczenia w US nie było żadnych tytułów wykonawczych z ZUSU. Natomiast teraz zostały one skierowane. Spółka nie figuruje w systemie informatycznym ZUSU ponieważ gdy powstał ten system Spółka nie została zgłoszona jako płatnik składek (nie było pracowników, więc nie było takiej potrzeby). Natomiast przed reformą czyli przed 1999 też istniał system ewidencji. Inny niż funkcjonuje teraz. Okresy przed i po reformie zostały rozdzielone w Zusie. Tak zwane stare zaległości czyli te z przed 1999 są nadal dochodzone i ewidencjonowane w tym starym systemie. Nie wszystkie jednostki ZUS prowadzą rozliczenia składek z przed reformy. Niektóre przekazały "starych" dłużników do większych Oddziałów i nie mają starego systemu. Musi się Pan dowiedzieć który Oddział ZUS zajmuje się rozliczaniem kont dłużników z przed 1999 z Pana rejonu. Jak się już Pan dowie to proszę podać tam NIP spółki i na pewno się wszystko wyjaśni.

Amen.
PS. Jak się będzie Pan pytał to niech Pan sobie nie narobi większej biedy i nie wpadnie w zadłużenie...

Powrót