Kolejnych kilka pytań :)

• Autor wątku Autor wątku antyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Nie dość, że w życiu realnym mam problemy z prawem, to jeszcze w wirtualnym jestem oskarżany przez pewnego, nazwijmy go "szeryfa" o kilka przestępstw... a mianowicie: groźba karalna, nakłanianie do samobójstwa i, uwaga, "nakłanianie i instruowanie jak zażywać narkotyki" (jest w ogóle takie przestępstwo jak "instruowanie jak zażywać narkotyki"? :D ). Ten "szeryf" to admin na pewnym forum. Teraz proszę o przeczytanie kilku zdań mojego autorstwa, które rzekomo są tymi przestępstwami:

1. Pewnego razu napisałem, że "chciałbym zabić pewną osobę, ale tego nie zrobię." (nie dosłownie jak zacytowałem, ale sens jest zachowany). To jest ta właśnie groźba karalna. Czyżby? Czy to groźba skierowana do konkretnej osoby za którą można mnie ukarać? Nie wymieniłem o kogo mi chodziło, tego już inni musieli się domyślać. Zresztą w drugiej części zdania napisałem, że jednak tego nie zrobię. Czy można więc oskarżyć mnie o groźby karalne? A może ktoś jest nadwrażliwy i niewłaściwie interpretuje ten artykuł?

2. Nakłanianie do samobójstwa. Tym nakłanianiem miało być zdanie "najlepszym wyjściem jest samobójstwo." Czy jest tam zawarte nakłanianie kogokolwiek do zabicia się? A gdy komuś napiszę, że może się zabić np. kładąc się na torach i czekając na pociąg, czy też popełnię przestępstwo? Nie, że musi czy powinien to zrobić, ale że może jeśli chce. Czy to można podpiąć pod ten artykuł?

3. "Nakłanianiem i instruowaniem jak zażywać narkotyki" według wspomnianego admina jest artykuł o "dxm" pochodzący z Wikipedii (link - klik). Czy opisanie tych 4 plateau jest przestępstwem? Bo napisałem o tym na forum i zostałem oskarżony właśnie o "nakłanianie i instruowanie jak zażywać narkotyki". Czy zgadzacie się z tym zarzutem, czy może znowu mamy do czynienia z nadwrażliwą osobą niewłaściwie interpretującą KK?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Powrót