Kolizja drogowa, dylemat AC regres czy OC sprawcy?

• Autor wątku Autor wątku bisskup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bisskup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wczoraj wracając z gór miała miejsce kolizja. Samochód który jechał przede mną zahamował co u mnie tez wymusiło ostre hamowanie. Samochód za mną tez zahamował i unikną uderzenia. Niestety jadący 3 samochód nie wyhamował i uderzył w poprzedzające auto które siła rozpędu po uderzeniu walnęło we mnie.

Sprawca kolizji (3 auto) się przyznał, policja wystawiła mi mandat 300 zł i 6 pkt. karnych.

Po godzinie dostałem od policji numer ubezpieczenia sprawcy (UNIQA), numer rejestracyjny i markę samochodu.

Zależy mi aby szybko naprawić samochód nie ponosząc jakiś dodatkowych kosztów z racji kosztorysów dopłat itp.

Jak radzicie zrobić? Naprawiać bezpośrednio z jego OC w autoryzowanej stacji obsługi Peugeota - po prostu pojechać i go tam zostawić jednocześnie telefonicznie zgłaszając szkodę (samochód służbowy którym śmigam) czy też naprawiać go w tej samej stacji ASO tyle że z mojego AC aby potem to już PZU ściągało regresem należności z UNIQi?

Jak jest bezpieczniej dla mnie aby naprawa poszła bezproblemowo i szybko oraz oczywiście aby wypłacili to odszkodowanie :/

Pozdrawiam
Bartek

Najszybciej będzie oczywiście z AC, ale może grozić to utratą zniżek (jeśli uda im się odzyskać pieniądze, to na ogół zniżki wracają, ale nie jest to regułą).
Naprawa z OC wymaga oględzin, sporządzenia kosztorysu naprawy i jego akceptacji przez TU, trochę to zazwyczaj trwa oraz różnie się kończy (czasami dochodzą do wniosku, że jednak za dużo chcieli zapłacić).

Jeśli różnica pomiędzy wyceną PZU a Uniqi będzie 1 zł to pzu szarpnie Ci zniżki . Rób z OC najbezpieczniej. Zdecydowanie najlepsza opcja.

Powrót