Kolizja drogowa!

• Autor wątku Autor wątku marzena78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzena78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mój mąż w listopadzie 2006 roku miał wypadek samochodowy. Z przeciwległego pasa wjechał na niego mężczyzna, który dlatego zjechał na przeciwległy pas, bo chciał uniknąć zderzenia z rowerzystą, którego wcześniej nie zauważył.
Nie możemy do chwili obecnej doprosić się odszkodowania za szkody w pojeździe. PZU nas zbywa,że dopiero wypłaci je po zakończeniu sprawy.
dodam,że sprawca całego wypadku nie przyznaje się do winy. A co ma powiedzieć mój mąż, który jeszcze dochodzi do zdrowia.
Nie stać nas na reperację samochodu. Co robić, gdzie szukać pomocy?Błagam, pomóżcie chociaż Wy!

Jak nie będą chcieli wypłacić to nie wypłacą (choć mają obowiązek), zawsze tłumaczą, że po zakończeniu postępowania. Odpowiedzialność (lub jej brak) w postępowaniu karnym nie wyłącza odpowiedzialności cywilnej - choć ułatwiłoby to sprawę. Ktoś z prawa cywilnego odpowiedziałby dokładniej ale na pewno pisemnie do nich z żądaniem natychmiastowej wypłaty odszkodowania. Można żądać później odsetek - jak mi się wydaje ustawowych.

Nie dopisałam, że ten wypadek był ze skutkiem śmiertelnym. Zginął rowerzysta. Czy to komplikuje sprawę?

A tak wogóle dziękuję za te wskazówki.

Proszę używać opcji zmień do momentu odpowiedzi na post.
Dziękuję.
atmosphere

Powrót