kolizja drogowa

• Autor wątku Autor wątku Maja123456789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maja123456789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mój brat spowodował kolizję pozyczonym od kolegi samochodem. Ponieważ jest niepełnoletni i nie posiada prawa jazdy ja jako jego starsza siostra posiadająca prawo jazdy podpisałam oświadczenie z ubezpieczenia iz to ja spowodowalam ta kolizje. Niestety w całą sprawę zamieszala sie policja gdyz okazalo sie ze samochod ktorzy rzekomo prowadzilam zostal kupiony przez kolege mojego brata nielegalnie(zostala spisana umowa jednak ten kolega nie mial 18 lat wiec jest ona niewazna). Policja przejrzla monitoring z miejsca kolizji i odkryla ze to nie ja prowadzilam samochod. Moje pytanie brzmi: jakie mogą byc konsekwencje podpisania oswiadczenia niezgodnego z prawda ?

Nie wiem jak to może zostać zinterpretowane. Oświadczenie nie ma mocy prawnej, więc można się z niego wycofać u ubezpieczyciela twierdząc, że podpisało się je pod wpływem stresu, groźby etc. Nie wiem jednak, czy nie zostanie to podciągnięte pod próbę wyłudzenia odszkodowania, wszak w przypadku który opisujesz, bezsprzeczna wina brata, który poniesie srogie konsekwencje. Podobnie jak konsekwencje zostaną wyciągnięte wobec osoby/osób, które pozwoliły prowadzić auto osobie bez uprawnień.

Kasę na naprawę aut będzie musiał prawdopodobnie wyłożyć opiekun prawny niepełnoletniego, a wniosek o ukaranie kierowcy zostanie skierowany do sądu dla nieletnich.

Niepełnoletni, ile miał lat? Od 17 roku życia, odpowiada się przed sadem jak dorosly...

Czy przy tym oświadczeniu do ubezpieczyciela było pouczenie o odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań/oświadczeń? Jeśli tak, to grozi ci odpowiedzialność karna. Czy kłamałaś tylko w tym oświadczeniu, czy również na policji?

Powrót