Kolizja na terenie niemiec koszty

• Autor wątku Autor wątku zenon19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zenon19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Około 2 miesiące temu spowodowałem kolizje na terenie Niemiec.Tydzień temu dostałem list o zwrot kosztów za posprzątanie przez tamte służby miejsca po wypadku 490euro.Dodam że kierowałem autem ciężarowym nie należącym do mnie czyli do firmy w której pracuje.Czy te koszta nie powinny być skierowane do firmy w której pracuje lub do ubezpieczyciela pojazdu?

Auto owszem należało do firmy, ale samo nie jechało, tylko Ty prowadziłeś. Skontaktuj się z firmą ubezpieczeniową i zapytaj, czy zasponsoruje Ci ten rachunek. Nie sądzę, bo wtedy zniżki nie tracisz Ty, a firma w której pracujesz, więc z pewnością to Ty powinieneś to zapłacić.

Wiec OC samochodu który prowadziłem nie ubezpiecza kierującego?Więc gdyby w wypadku brała udział cysterna i koszty np. wypompowania paliwa(a były by o wiele większe) też pokrywam ja? Więc do czego służy OC ? Tłumaczenie że ktoś traci zniżki nie jest odpowiedzią.Rozumiem że muszę zapłacić te koszta bo byłem pod wpływem alkoholu lub innych środków ale nic takiego nie miało miejsca.Więc proszę o inne rady i sugestie.

zenon19
Zadzwoń w tej sprawie do ubezpieczyciela pojazdu i przedstaw rachunek
oni powinni to pokryć pojazd był ubezpieczony.
Powodzenia

Sprawa chyba rozwiązana , po rozmowie z szefem mam wysłać pismo przekierowując sprawę do ubezpieczalni.Dodam że szef też był bardzo zdziwiony że to pismo przyszło do mnie a nie do niego.

Powrót