kolizja przy wysiadaniu z taksówki!

• Autor wątku Autor wątku kolorowe_kredki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolorowe_kredki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Niedawno uczestniczyłem w zdarzeniu jakie miało miejsce w Krakowie. Podróżowałem ze znajomymi taksówką.
Po dotarciu do miejsca docelowego otwierając drzwi taksówki zarysowany został cały bok innej taksówki, która akurat w tym momencie przejeżdżała obok. Jako osoba otwierająca drzwi zostałem z kierowcami taksówki czekając na patrol Policji, który spisał zdarzenie.
Krótko jeszcze wspomnę, że taksówka którą podróżowaliśmy zaparkowana została po lewej stronie jezdni na skrzyżowaniu, nie dalej niż 1m od niego. Policjanci którzy dotarli na miejsce, ukarali mnie jako sprawcę wypadku mandatem karnym w wysokości 220zł, oraz jak podejrzewam kierowcę naszej taksówki za zatrzymanie w niedozwolonym miejscu (niestety tego faktu już nie widziałem i nie mogę być pewien że tak się właśnie stało).
Poszkodowanemu taksówkarzowi, który tego feralnego momentu przejeżdżał obok, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, twierdząc że ma dochodzić ode mnie odszkodowania z powództwa cywilnego.
Ja osobiście nie poczuwam się do odpowiedzialności za zdarzenie, choćby dlatego że kierowca kazał nam opuścić pojazd w niedozwolonym miejscu. Po drugie, jako pasażer siedząc na tylnym siedzeniu miałem ograniczoną widoczność, a poza tym to chyba odpowiedzialność kierowcy taksówki z której korzystaliśmy, aby jego pasażerowie bezpiecznie opuścili pojazd?
kto ma rację, czyje ubezpieczenie powinno w takiej sytuacji pokryć zaistniałą szkodę?

OC kierowcy(taksówkarza)

Też mi sie tak wydaje, natomiast czy mółgbym Cię prosić o źródła prawne z których jasno by to wynikało?

To, że kazał wysiąść nie oznacza, że należy się od razu rzucać do drzwi, podczas wysiadania z samochodu także należy zachować pewne środki ostrożności. To tak na marginesie. Co do odpowiedzialności z OC taksówki: polecam lekturę art. 34. ustawy o OC.

No oczywisćie nie było to dosłownie tak że "kazał" nam wysiadać. Chodziło mi jedynie o to że zatrzymał taksówkę w takim a nie innym miejscu. lekture wspomnianego artykułu przeczytam wieczorem dzięki za źródło.

według mnie poszkodowany taksówkarz może dochodzić zadośćuczynienia jedynie z oc taksówki którą jechaliście

Powrót