Kolizja z pojazdem bez oc i rejestracji

• Autor wątku Autor wątku robertoz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertoz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.Miałem niedawno kolizję na drodze publicznej z pojazdem typu quad który nie miał ani oc ani rejestracji. Pojazd prowadził małoletni bez uprawnień.[!]Sprawa idzie do sądu bo sprawca [a raczej rodzic czyli właściciel] nie zgodził się z opinią policjanta o jego winie . Teraz moje pytania-czy z naprawą samochodu-a jest poważnie uszkodzony musze czekać do orzeczenia sądu.Druga sprawa-po ewentualnej decyzji sądu o winie skąd moge dochodzić odszkodowania za uszkodzenia itp. Mam sie zwrócić do UFG, a może z oc samochodu właściciela quada czy tez sposób określi sąd a może pozostaje tylko sprawa cywilna.Dziękuję.

[cytat="robertoz"]Teraz moje pytania-czy z naprawą samochodu-a jest poważnie uszkodzony musze czekać do orzeczenia sądu.[/cytat]
Jeśli uszkodzenia będą dobrze i wiarygodnie udokumentowane, to można naprawiać od razu. Najlepsze byłoby zaprosić licencjonowanego rzeczoznawcę, który dokona wyceny, ale to kosztuje. Policja będzie pewnie miała swoje materiały dowodowe, być może także zdjęcia. Rachunki za naprawę + dokumentacja fotograficzna powinny wystarczyć.
[cytat:qtzsy35e]Mam sie zwrócić do UFG[/cytat:qtzsy35e]
Tylko szkody osobowe, jeśli sprawca nie miał obowiązkowego OC. Quady raczej nie są objęte obowiązkiem posiadania OC, ale mogę się mylić.
[cytat:qtzsy35e]a może z oc samochodu właściciela quada[/cytat:qtzsy35e]
Jeśli samochód właściciela kolizji brał udział w kolizji, to tak, przynajmniej w pewnej części. A jeśli nie, to nie ma do tego podstaw.
[cytat:qtzsy35e]czy tez sposób określi sąd a może pozostaje tylko sprawa cywilna.[/cytat:qtzsy35e]
Sąd w tym wypadku orzeka o winie, a nie sposobie zadośćuczynienia za szkodę. Moim zdaniem trzeba się poważnie liczyć z powództwem cywilnym, jeśli oczywiście rodzice sprawcy nie zapłacą po dobroci.

Z tego artykułu[i z tego co mówiła policja po wypadku] wynika że quad powinien mieć oc-jechał po drodze publicznej. W takim razie na pewno zostanie powiadomiony UFG o braku oc-czy w tym przypadku nie otrzymam pieniędzy właśnie z funduszu a on nałozy karę na właściciela?
http://www.ufg.pl/OC_kom_porady_poszkodowany.html
A na tej stronce UFG napisano że szkoda na pojeździe tez wchodzi w rachubę???

[cytat="robertoz"]Z tego artykułu[i z tego co mówiła policja po wypadku] wynika że quad powinien mieć oc-jechał po drodze publicznej.[/cytat]
No to sprawa jasna. Czyli to UFG przydaje się czasami do czegoś.
[cytat:24ug3nuw]W takim razie na pewno zostanie powiadomiony UFG o braku oc-czy w tym przypadku nie otrzymam pieniędzy właśnie z funduszu a on nałozy karę na właściciela?[/cytat:24ug3nuw]
Tak, odszkodowanie wypłaci w tym wypadku UFG (przejścia są podobne jak w przypadku likwidacji szkody przez TU). A to, czy nałoży karę (nałoży) czy co innego (zapewne upomni się o zwrot wypłaconego odszkodowania) jest dla Ciebie w tym przypadku bez znaczenia.
[cytat:24ug3nuw]A na tej stronce UFG napisano że szkoda na pojeździe tez wchodzi w rachubę???[/cytat:24ug3nuw]
Mój błąd, pomyliłem sytuację braku OC i nieznanego sprawcy. Tutaj rzeczywiście UFG wypłaca pełne odszkodowanie, na podstawie art. 98, ust. 1, pkt.2 ustawy o OC.

a oto i podstawa prawna, z której wynika, że quad powinen mieć oc jak zostaje wprowadzony do ruchu

Art. 29. ustawy o ubezpieczeniach obowiazkowych
1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych;
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b), oraz pojazdów historycznych;
3) przed przekroczeniem granicy, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym wprowadzanym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie posiada ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych;
4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. a), które nie zostały zarejestrowane;
5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b), oraz pojazdów historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu;

art.2. pkt 10 lit b
b) pojazd wolnobieżny w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym, z wyłączeniem pojazdów wolnobieżnych będących w posiadaniu rolników posiadających gospodarstwo rolne i użytkowanych w związku z posiadaniem tego gospodarstwa;

Mam tylko jeszcze pytanko o samą rozprawę-czy to prawda że w większości podobnych wypadków w sądzie grodzkim rozprawa odbywa sie bez udziału sprawcy i poszkodowanego?

[cytat="hexa"]a oto i podstawa prawna, z której wynika, że quad powinen mieć oc jak zostaje wprowadzony do ruchu

art.2. pkt 10 lit b
b) pojazd wolnobieżny w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym, z wyłączeniem pojazdów wolnobieżnych będących w posiadaniu rolników posiadających gospodarstwo rolne i użytkowanych w związku z posiadaniem tego gospodarstwa;[/cytat]

Quad nie jest pojazdem wolnobieżnym
palacz.gif

to w takim razie jest pojazdem samochodowym zgodnie z definicją prawa o ruchu drogowym i w związku z tym będzie miała zastosowanie art. 29 ust. 1 pkt 4 ustawy o ubezpieczneiach obowiązkowych w związku z art. 2 plt 10 lit a.

Nie zmienia to faktu, ze quad w chwili wprowadzenia do ruchu drogowego powinien mieć OC

Powrót