Kolizja z psem

• Autor wątku Autor wątku misiek24d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiek24d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, w ostatnią środę miałem zderzenie z psem wezwałem na miejsce policję i właściciel psa został znaleziony. Tutaj zaczynają się problemy ponieważ Pan najprawdopodobniej nie jest ubezpieczony ( stwierdził, że nie wie) z kolei powinien być ubezpieczony jako rolnik bo posiada ponad hektar ziemi. Chciałem się z nim dogadać ale kontakt jest ciężki i najprawdopodobniej sie to nie uda. Dzwoniłem również do GFU ale stwierdzili, że to nie należy do nich. Więc zostaje tylko pozew cywilny czy jest jeszcze jakaś możliwość załatwienia tej sprawy przez ubezpieczalnie?

misiek24d napisał:
z kolei powinien być ubezpieczony jako rolnik bo posiada ponad hektar ziemi.
To jest inny rodzaj ubezpieczenia. Ubezpieczenie emerytalno-rentowo-chorobowe.

Jeśli jest rolnikiem to powinien mieć OC rolne. Jest obowiązkowe.

Tak, wiem że powinien ale niestety nie ma

Anna P. napisał:
Jeśli jest rolnikiem to powinien mieć OC rolne. Jest obowiązkowe.
Pierwsze słyszę. Ale może mało słyszałem. Z czego ten obowiązek wynika?

jan.jakub napisał:
Pierwsze słyszę. Ale może mało słyszałem. Z czego ten obowiązek wynika?

Według Ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnymi Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych rolnicy są zobowiązani do wykupienia ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej oraz do ubezpieczenia budynków na terenie gospodarstwa rolnego.

Rozumiem, ze odmawia po prostu zapłaty z własnej kieszeni?

misiek24d napisał:
Tak, wiem że powinien ale niestety nie ma
To zgłaszasz szkodę do dowolnego zakładu ubezpieczeń, który po skompletowaniu dokumentacji przekaże sprawę do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

misiek24d napisał:
rolnicy są zobowiązani
Od 30 lat jestem rolnikiem. Od 22 lat opłacam obowiązkowe ubezpieczenie (pow. 1ha przeliczeniowego) emerytalno - rentowe. Jeszcze nikt mnie nie zobowiazał do opłacania OC. Martwy przepis czy brak obowiązku? Może nadinterpretacja

Obowiązkowemu ubezpieczeniu OC podlega gospodarstwo rolne.
OC rolnika jest ustawowo obowiązkowe i nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem z KRUS-u.
UFG tak samo jak za brak OC na pojazd przewidział też karę za brak OC rolnego - tyle że mniejszą ( na rok 2022 wynosi 301zł).

Z ustawy:

Art. 4.
Ubezpieczeniami obowiązkowymi są:
1) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów, zwane dalej „ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych”,

2) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej rolników z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego, zwane dalej „ubezpieczeniem OC rolników”,

3) ubezpieczenie budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego od ognia i innych zdarzeń losowych, zwane dalej „ubezpieczeniem budynków rolniczych”,

4) ubezpieczenia wynikające z przepisów odrębnych ustaw lub umów międzynarodowych ratyfikowanych przez Rzeczpospolitą Polską, nakładających na
określone podmioty obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia.

(Dz.U. z 2003r. Nr 124, poz. 1152.)

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tak odmawia. Dzwoniłem dzisiaj do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i dostałem odpowiedź, że nie mogę tego do nich zgłosić ponieważ psa to nie obejmuje

OC rolne obejmuje zwierzęta gospodarskie, jeśli by to był np. pies pasterski do pilnowania owiec to zadziała, w przypadku domowego psa musiało by być rozszerzenie o oc w życiu prywatnym.

Bun napisał:
OC rolnika jest ustawowo obowiązkowe i nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem z KRUS-u.
Skoro jest obowiązkowe to dlaczego jest nieegzekowalne.

Bun napisał:
OC rolne obejmuje zwierzęta gospodarskie, jeśli by to był np. pies pasterski do pilnowania owiec to zadziała, w przypadku domowego psa musiało by być rozszerzenie o oc w życiu prywatnym.

Pies był na zewnątrz w kojcu i dosyć spory.

Nie jest egzekwowane pewnie dlatego że kary są niskie i nie jestem pewien ale chyba gmina powinna zbierać takie dane i kto powinien mieć takie ubezpieczenie.

misiek24d napisał:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tak odmawia. Dzwoniłem dzisiaj do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i dostałem odpowiedź, że nie mogę tego do nich zgłosić ponieważ psa to nie obejmuje
Zgłosić można zawsze, tyle że nie bezpośrednio, tylko za pośrednictwem zakładu ubezpieczeń. Czy zostanie przyznane odszkodowanie, to już inna kwestia.

Powrót