KOLIZJA

• Autor wątku Autor wątku martunia00001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martunia00001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.
W zeszłym tygodniu miałam wypadek samochodowy. tzn. jakiś facet wjechał we mnie a ja przez to w tira.
Wezwaliśmy policję wina oczywiście tego co we mnie wjechał.
Prosiłabym o pomoc jakąś życzliwą osobę w procesie uzyskania odszkodowania.
narazie jestem na takim etapie, że zadzwoniłem do jego Towarzystwa Ubezpieczeniowego i "na dniach" przyjedzie jego przedstawiciel żeby oszacować straty.
Choć wypadek nie był silny to według znajomego straty są duże i ciężko będzie doprowadzić samochód do stanu poprzedniego.
Nie chę zostać poprostu oszukana.

Proszę napisać jeżeli ktoś będzie tak miły jak w ogóle przebiega proces uzyskiwania takiego odszkodowania, czy naprawić mogę gdzie chce ( np. w salonie) czy tylko w punktach wskazanych przez TU.

Następny wątek czy mogę się domagać odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu. Po wypadku sama pojechałam na pogotowie i przez 2 tygodnie musze nosić gorset na szyi.
Jeżeli moge się domagać odszkodowania to jak to zrobić!!!!

Proszę o jak najdokładiejszą odpowiedź. Z góry bardzo dziękuje!!

Pawdopodobnie za jakis czas zrobią Pani kosztorys naprawy jeśli się Pani z nim zgodzi to ok.Jeśli nie ,mozna sie odwoływać.
Odszkodowanie za szkodę na osobie też się Pani nalezy.Można skladać o zadośćuczynienie (za ból i cierpienie) zwot kosztów leczenia i rehabilitacji.

W przypadku likwidacji szkody bezgotówkowo (czyli warsztat rozlicza się z TU) najpierw wypadałoby uzyskać wycenę naprawy i przedstawić ja w TU do akceptacji, bo inaczej niemal na pewno będą potężne kłopoty z uzyskaniem pełnej kwoty za naprawę.
Co do wyboru warsztatu: niektóre TU mają "własną" sieć warsztatów, w których likwidacja szkody jest przez nich faworyzowana, ale nie ma obowiązku korzystania akurat z nich (a w przypadku PZU lepiej tych ichniejszych warsztatów unikać), warsztat można wybrać samemu (ale warto mieć najpierw zgodę TU na koszt naprawy). Naprawa w ASO też jest możliwa, ale w przypadku starszych samochodów prawie na pewno TU nie zgodzi się zapłacić tyle, ile będą chcieli.
W tym przypadku liczyłbym się z możliwością szkody całkowitej, co oznacza, że nie zapłacą tyle, żeby udało się wyremontować pojazd (w takim przypadku wypłaca sie różnicę pomiędzy wartością pojazdu sprzed kolizji a wartością pozostałości, tzw. wraku).

Prosiłabym o więcej informacji na temat dochodzenia ubezpieczenia NW.
Miałam zwolnienie wystawione przez lekarza od 7 grudnia do 11 stycznia, przez ten czas nie mogłam pracować!! Poza tym musiałam przejśc rehabilitacje.
Od kogo mam się teraz domagać odszkodowania ubezpieczyciela mojego czy sprawcy wypadku????
Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy to prosiłabym o więcej szczegółów. Jakie zebrać dokumenty gdzie złożyć wniosek o odszkodowanie itp.!!!!

Jeśli do polisy Twojego samochodu było dołączone ubezpieczenie NNW kierowcy, to przysługuje Ci z tego tytułu odszkodowanie niezaleznie od tego, kto jest odpowiedzialny za wypadek. Musisz zgłosic szkode u swojego ubezpieczyciela, przedłożyć dokumentacje medyczną, prawdopodobnie tez zostaniesz skierowana na komisje lekarską.

Ale uwaga! Nie zostawiaj oryginalnej dokumentacji medycznej, albowiem niezaleznie od świadczenia z NNW, możesz ubiegać się o zadośćuczynienie z OC sprawcy szkody, zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji, utracone dochody. Na wszystko powinnas miec dokumenty, najlepiej oryginalne - zaświadczenia lekarskie o doznanych urazach, przebiegu leczenia, lekach, zabiegach, rachunki, paragony itp. To roszczenie nalezy zgłosic do ubezpieczyciela sprawcy.

Masz prawo do obu świadczeń jednocześnie.

Kwoty z OC są z reguły dużo wyższe od NNW.

ok. Dziękuję za odpowiedź.
Myslę, że z NW nie będę miała problemu proszę mi tylko powiedzieć jak to jest z OC sprawcy???
Czy pisać jakieś pismo czy poprostu zgłosić się do siedziby ubezpieczyciela sprawcy????

Moim zdaniem lepiej pójść zgłosić osobiście z dokumentami, jesli oczywiście firma nie przyjmuje zgłoszeń tylko przez centrum telefoniczne.

Powrót