Kolosalne odsetki firmy windykacyjnej

• Autor wątku Autor wątku Zdesperowany1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdesperowany1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , pomimo tego iż pewnie taki temat się pojawiał wielokrotnie, proszę o nieodsyłanie do archiwum , tylko i cierpliwe wysłuchanie problemu i odpowiedź. Z góry dziękuje. Otóż po 3 letnim pobycie za granicą, wróciłem do kraju z niemałym spadkiem ( nie neguje winy czy też zobowiązania ) wobec Centertela . Niezapłacone faktury + kara umowna wynosiły około 1600zl , jednak firma windykacyjna naliczyła opłaty manipulacyjne, odsetki własne , koszta własne i do spłaty mam prawie 3400zl :/ CZy jest jakakolwiek szansa na umożenie odsetek firmy windykacyjnej , czy jest szansa na spłate wierzytelnosci wobec Centertela,? Nie chce uciekac od zaplaty jednak , suma jest o wiele wyzsza niz naleznosci. Prosze o pomoc i w miare szybka odpowiedz. Pozdrawiam !!

Ostatnia edycja:
Ktokolwiek pomoże ??? :(:(:(

Zależy jaka firma windykacyjna. Zapytaj ich po pierwsze od jakiej kwoty naliczali odsetki, bo nie mogli naliczać odsetek od odsetek, po drugie sam zaproponuj im, że jednorazowo spłacisz dług /kwotę główną/ jeśli umorzą Ci te odsetki. Jeśli nie będą chcieli na to przystać i będą straszyli i żądali całości od razu to poproś o pismo ze szczegółowym rozbiciem długu na kwotę długu, odsetki itd. Jak je dostaniesz to spłać najpierw kapitał, czyli kw główną od której naliczane są odsetki, a potem pomału spłać im odsetki. kapitał się będzie zmniejszał, wiec i odsetki będą mniejsze,a jak już zostaną same odsetki, to dług nie będzie rósł, ponieważ prawo zabrania naliczania odsetek od odsetek.
A i nie daj się namówić na podpisanie ugody, bo będziesz miał dodatkowe koszty. Wpłacaj im bez ugody systematycznie i nie przejmuj się "straszakami".

Powodzenia. Próbuj wynegocjować umorzenie odsetek, albo ich części.

Jola1234.80 napisał:
spłać najpierw kapitał, czyli kw główną od której naliczane są odsetki, a potem pomału spłać im odsetki.
I oni na to przystaną ?

Bedek napisał:
I oni na to przystaną ?

To nie jest regułą, pracowałam na przestrzeni kilku lat w paru miejscach i różne firmy prowadzą rożną politykę.

Wiadomo, standardowo wymaga się spłaty całości, część po wplacie pierwszej, uwierzytelniającej duzej wpłaty zgadza się rozłożyć resztę na raty.

Niektóre firmy, jak np Kruk starają się sprawiać wrażenie "proklienckich" (o ile można tu użyć słowa klient) i ogólnie możliwości negocjacyjne są duże z tego co wiem.

Same zaniechania - w większości są możliwe w przypadku jednorazowej wpłaty lub w tzw "cięzkich przypadkach", gdzie inaczej szanse na odzyskanie byłyby małe.

Zła Windykator napisał:
Niektóre firmy, jak np Kruk starają się sprawiać wrażenie "proklienckich" (o ile można tu użyć słowa klient) i ogólnie możliwości negocjacyjne są duże z tego co wiem.

Akurat ta "stajnia" zawiera podobnie jak i inne podmioty (P. Se.) najgorsze ugody z kapitalizacją wsteczną.

Co do meritu spłata należności głównej przez dłużnika nie ma znaczenia, bo wierzyciel ma prawo zaliczyć to na odsetki, więc proszę nie pisać mało "prawniczych" komentarzy.

rafal_26 napisał:
Akurat ta "stajnia" zawiera podobnie jak i inne podmioty (P. Se.) najgorsze ugody z kapitalizacją wsteczną.
Tak, ale częstotliwość samych zaniechań jako wabik, rezygnacja z wpłat uwierzytelniających czy ilośc maksymalnych rat, oraz sam sposob przeprowadzania negocjacji - mogą uchodzić na tym rynku za hmm, powiedzmy, przyjazne dłużnikowi w jakimś stopniu.

Ale to na pewno nie sa jedynie odsteki. To sa koszty upomnien, telefonow upominawczych. Teoretyczne z zagranicy Pan tez mogl zrobic przelew.

Mi sie wydaje, ze tutaj mozna liczyc tylko na dobra wole firmy windykacyjnej. Ale nie jestem prawnikiem.

Powrót