Komercyjne wykorzystanie cytatów na odzieży

• Autor wątku Autor wątku prv87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prv87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Hej,

Chciałbym podpytać o kwestię umieszczania cytatów na odzieży, chodzi mi o komercyjne wykorzystanie.
Chodzi jednak o cytaty autorów dzieł do których wygasły prawa autorskie - np. Antoine de Saint-Exupéry - czy jeśli chciałbym umieścić na koszulce dajmy na to cytat z "Małego księcia" to mogę to zrobić ?
Kojarzę coś, że są jeszcze autorskie prawa majątkowe i działają niezależnie do praw autorskich. Ale gdyby ktoś bardziej zorientowany mógłby się wypowiedzieć to będę wdzięczny
Pozdrawiam serdecznie

Zacznę od końca. W polski prawie występują autorskie prawa dwojakiego rodzaju: prawa autorskie osobiste, te trwają zawsze oraz prawa autorskie majątkowe, te wygasają po siedemdziesięciu latach licząc od końca roku w którym zmarł twórca.
Po wygaśnięciu praw autorskich majątkowych można utwór wykorzystywać swobodnie lecz zawsze należy pamiętać o twórcy, o jego prawie do autorstwa utworu.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. A jak to się ma do tego konkretnego przypadku ? de Saint-Exupéry zmarł w 1944 więc minęło więcej iż 70 lat.
Niby "Mały książe" wszedł do domeny publicznej ale w EUIPO jego spadkobiercy wiele znaków zastrzegli, ilustracje, znaki słowne etc
Co prawda frazy która mnie interesuje nie ma zastrzeżonej ale sam już nie wiem powinienem starać się o zgodę ?

prv87 napisał:
... ale w EUIPO jego spadkobiercy wiele znaków zastrzegli, ilustracje, znaki słowne etc...
Czym innym jest ochrona prawnoautorska a czym innym ochrona własności przemysłowej. To dwie różne regulacje prawne.

Ok, ale czy nie wykluczają one możliwości korzystania z tych dzieł bądź jego fragmentów ?

O ochronie prawnoautorskiej już napisałem, a zakres ochrony z rejestracji znaku towarowego wynika z udzielonego zakresu, szczegóły należy odnaleźć w odpowiedniej bazie danych.

Powrót