Komiks (jak dostać prawa autorskie?)

• Autor wątku Autor wątku PiotrB99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrB99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
No więc zacząłem tworzyć komiks (na razie nie udostępniłem go nigdzie)i nie wiem jak zdobyć prawa autorskie do komiksu, postaci itp.. Nie mam zamiaru sprzedawać tego komiksu (może ewentualnie w dalekiej przyszłości) tylko udostępnić go gdzieś w sieci. Co powinienem zrobić i czy w ogóle mogę coś zrobić? Proszę o pomoc. Liczę na to, że na to pytanie odpowie ktoś z większą wiedzą niż moja (która jest zerowa)

PiotrB99 napisał:
... Co powinienem zrobić i czy w ogóle mogę coś zrobić? Proszę o pomoc. ...
Nic nie musisz robić, Twoje prawa autorskie zaistniały z mocy Ustawy w momencie ustalenia utworu.

Sprzedawanie dzieła własnego

(tak w sumie to nie mam pewności czy to pytanie należy do tej kategorii ale chyba tak) Zacząłem tworzyć komiks (samemu bez niczyjej pomocy) jak mogę zacząć go sprzedawać (nie wchodząc w konflikt z prawem oczywiście). Proszę o pomoc gdyż moja wiedza jest zerowa

Możesz podpisać umowę z jakimś wydawnictwem lub też własnym sumptem wydrukować i sprzedawać.

PS.
Nie dubluj tematu :!:

Tak po prostu sprzedać bez żadnych formalności i takich tam?

Tak po prostu sprzedać bez żadnych formalności i takich tam, to tak można (powtarzam, moja wiedza jest zerowa)?

A jakie formalności masz na myśli? Z osiągniętego dochodu rozliczysz się z zeznaniu rocznym.
Jeśli zamierzasz ową sprzedaż prowadzić w sposób ciągły i zorganizowany to powinieneś zarejestrować działalność gospodarczą.

Powrót