Komisja ZUS (100% uszczerbku i niezdolność do samodzielnej egzystencj)

• Autor wątku Autor wątku tomek_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek_a

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam! W 2003r. uległem wypadkowi przy pracy. Po szpitalnym leczeniu komisja w ZUS. LO.ZUS orzekł 70% uszczerbku na zdrowiu.Nastąpiło moje odwołanie do Sądu.W czasie rozpoznawania sprawy przez Sąd nastąpiła po roku ponowna komisja w ZUS LO ZUS orzekł 100% uszczerbku i niezdolność do samodzielnej egzystencji. W 2006r. zapadł wyrok Sądu Zgodny z opinią biegłych 100% uszczerbku.Jeszcze na sprawie sądowej zgłosiłem wniosek o uznanie pogorszenia się stanu zdrowiarencisty za okres 2003-2004. Sąd tego wniosku nie rozpatrzył i przekazał go do ponownego rozpatrzenia przez ZUS./ do dzisiaj ZUS nie rozpatrzył tego postanowienia sądu. W 2006r. po uzyskaniu wyroku złożyłem do ZUS swój wniosek o uznanie pogorszenia się stanu zdrowia rencisty z nawiązaniem do wyroku sądu gdzie wyraźnie napisano że zgłoszony na rozprawie wniosek u pogorszenie skierowany został do rozpatrzenia przez ZUS już w 2005r.ZUS postanowienie Sądu olał rozpoznając tylko mój ponowny wniosek złożony bezpośrednio w ZUS-ie. Ponowna komisja u LO ZUS. ponowna decyzja o 100% uszczerbku.Moje odwołanie bo LO ZUS nie uwzględnił pewnych badań odnośnie pogorszenia stanu zdrowia rencisty. Następnie komisja Lekarska która znowu ustala 100% uszczerbek lecz nie uznaje pogorszenia stanu zdrowia ale już tylko od czasu wydania decyzji LO.ZUS z 2006r. Znowu składam odwołanie do Sądu o uznanie pogorszenia stanu zdrowia pomiędzy 2003 a 2004r. Badanie przez biegłych i opinia że nastąpiło pogorszenie we wskazanych latach a nadomiar i po2006r. znowu stan zdrowia uległ pogorszeniu. Od tej opinii biegłych następuje wniosek ZUS o uzypełnienie jej przez lekarzy bo biegli nie zsumowali całości uszczerbku a z wyliczeń wychodzi ponad 100%. Biegli wydają ponowną opinię tym razem nie uznając pogorszenia. Składam wniosek o badanie przez innych biegłych.Sąd wydaje wyrok oddalając moje odwołanie i nie uznając mojego wniosku o zmianę biegłych.Po uzyskaniu Uzasadnienia wyroku złorzyłem apelację. Czego teraz mogę się spodziewać? może ktoś mi pomoże! co robić?

Witam!
Niestety apelacja została oddalona.
A co więcej sędzina prowadząca rozprawę zamykając ją stwierdziła że wyrok jest prawomocny i niepodlega skardze kasacyjnej.
Co mogę jeszcze zrobić?

Witam!
Niestety apelacja została oddalona.
A co więcej sędzina prowadząca rozprawę zamykając ją stwierdziła że wyrok jest prawomocny i niepodlega skardze kasacyjnej.
Co mogę jeszcze zrobić?

Powrót