Komitet rodzicielski

• Autor wątku Autor wątku SonczeQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SonczeQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Obecnie kończę 3 klasę zasadniczej szkoły zawodowej i wychowawczyni powiedziała moje klasie że musimy zapłacić 100 zł na komitet rodzicielski, jeśli nie zapłacimy to nie zostanie podbita nam obiegówka i nie dostaniemy świadectw. Czy takie coś jest zgodne z prawem ? Co możemy zrobić w takim przypadku ?

To powiedzcie Pani nauczyciele żeby portfel otwarła i zapłaciła. Do opłacenia komitetu rodzicielskiego nikt Was nie zmusi.

Czy takie coś jest zgodne z prawem ? Co możemy zrobić w takim przypadku ?

Nie jest. Opłata na komitet jest dobrowolna i pokrywają ją rodzice, a nie uczniowie. Nie płacić i zgłosić sprawę kuratorium, jeśli będą dalsze problemy.

Co kuratorium może zrobić w takim przypadku ? Trzeba im dać jakieś dowody na to czy nie ?

Powiedzcie swojej pani że ma wam dać to co mówi na piśmie a potem prosto do kuratorium,myślę że problem szybko zniknie.

Co mogę zrobić w przypadku jeśli wychowawczyni nie będzie chciała mi dać tego na piśmie ?

Prawdę że nie macie żadnego obowiązku zapłacić ponieważ jest to opłata dobrowolna,a ponieważ działa bezprawnie to ma wam to dać na piśmie.

Jest jakiś punkt mówiący o tym jasno że opłacanie komitetu rodzicielskiego nie jest obowiązkowe ?

Ustawa o Systemie Oświaty
Art. 54.
...
"8. W celu wspierania działalności statutowej szkoły lub placówki, rada rodziców może gromadzić fundusze z dobrowolnych składek rodziców oraz innych źródeł. Zasady wydatkowania funduszy rady rodziców określa regulamin, o którym mowa w art. 53 ust. 4. "
Komitet rodzicielski to inaczej Rada Rodziców.
Składki są dobrowolne, wpłaca się je do skarbnika RR ( a nie do nauczyciela). Nauczyciel nie ma prawa żądać wpłaty, nagabywać uczniów czy rodziców, nie może zbierać tych składek , a tym bardziej wstrzymać wydania świadectwa z powodu braku takiej wpłaty.
Nie musisz mieć żadnych dowodów by zgłosić sprawę do Kuratorium, wystarczy że zadzwonisz i poprosisz o interwencję-reakcja będzie natychmiastowa.

Powrót