komornik a alimenty od babci

• Autor wątku Autor wątku milag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Były mąż miał ściągane 300 zł alimentow od komornika. Ponad rok temu wyjechał sobie za granicę i odtąd stał się niewyplacalny. Poszłam o pomoc do komornika działającego w unii. Samo ustalenie adresu zajęło pół roku wiec w tym czasie założyłam sprawę o alimenty jego matce.
Zapadł wyrok zaoczny. Babka ma sadzadzone 600zl alimentowna wnuka i wątpię żeby się odwołała. Proszę was o pomoc co mam zrobić z tamtym komornikiem? Raczej zza granicą on nie pracuje legalnie.

Jesli wycofa Pani wniosek o egzekucje to zaczyna biec termin liczony do przedawnienia. Alimenty od babci to oddzielne swiadczenie i nie ma nic wspolnego z alimentami od ojca.

Alimenty od babci zostały przyznane od kwietnia tego roku. Były mąż nie płaci od września zeszłego roku.
Będąc u komornika działającego w unii wpisuje od września 2015 do października 2016 ale jak mówiła pani komornik. Może to zająć conajmniej pół roku o ile okaze się wypłacalny. Czy w tym czasie mogę egzekwować alimenty od babci wnuka?
Chodzi mi o to żeby gdybająć nie było dwóch świadczeń

milag napisał:
żeby gdybająć nie było dwóch świadczeń
Ale dlaczego tym sie przejmujesz? Alimenty od ojca to jedno, a od babi drugie. Swoja droga zaskakująco wysokie te od babci, musi być świetnie sytuowana.

rozapcp napisał:
Ale dlaczego tym sie przejmujesz? Alimenty od ojca to jedno, a od babi drugie. Swoja droga zaskakująco wysokie te od babci, musi być świetnie sytuowana.
To fakt wysokie. Zadluzylam się dość mocno by utrzymać siebie i dziecko.
Były zostawił długi ( nasze wspólne będąc jeszcze w związku ) i musiałam je splatach żeby nie mieć komornika. Poza tym takie życie :-)

Powrót