Komornik a alimenty

• Autor wątku Autor wątku fil 1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fil 1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mój mąż ma na wynagrodzeniu komornika za niespłacony kredyt. Zabiera mu 50% wynagrodzenia( przy zarobkch ok 6000zł)to jest kwota w granicach 2600-3000zł. Mąż pracuje za granicą. W związku z tym nic mi nie przesyła na dzieci (trzech synów), ja sama pracuję mam dochody 1500. Mam pytanie czy w tej sytuacji mogę mu założyć sprawe o alimenty? I jeśli tak to w jakiej wysokości? I co wtedy z komornikiem?

fil 1 napisał:
Mam pytanie czy w tej sytuacji mogę mu założyć sprawe o alimenty?
Tak.

fil 1 napisał:
I jeśli tak to w jakiej wysokości?
Nalezy policzyc ile kosztuje miesieczny koszt utrzymania dziecka. W googlach jest pelno wzorow jak sie to robi, wystarczy poszukac.

fil 1 napisał:
I co wtedy z komornikiem?
Nie rozumiem pytania:|

Komornik w pierwszej kolejności będzie ściagał alimenty na dzieci.

witam mam pytanie o zajęcia komornicze za alimęty bo jestem dłużnikem nieznam dobrze przepisów wiem że były jakies luki tzn czy komornik ma prawo zająć z wynagrodzenia premie żwiąteczną wypłacaną z funduszu socjalnego ? i czy i wiakiej wielkosci może zająć zwrot ze skrabówki ?

Fundusz socjalny nie wypłaca premii ... co najwyżej udziela pomocy socjalnej pracownikom, którzy tego potrzebują. Wypłaty z Funduszu socjalnego nie są składnikiem wynagrodzenia za pracę - nie jest opłacany ZUS od tego rodzaju wypłat a zatem jeśli chodzi o zajęcie wynagrodzenia za pracę nie podlegają egzekucji.

Zwrot podatku z urzędu skarbowego podlega egzekucji w 100 %.

Witam serdecznie mój problem to nie regularne przelewy od komornika ,mam zasądzone alimenty na trójkę dzieci kopie wyroku złożyłam w zakładzie pracy ojca dzieci ww alimenty były wypłacane regularnie jak w wyroku do każdego 10 każdego miesiąca .Komornik którego ma ojciec dzieci nakazał mi je wycofać i złożyć wyrok jemu i tu zaczyna się kłopot bo komornik ściąga alimenty ale nie wypłaca ich regularnie są opóźnienia kilku dniowe czy komornik nie powinien wypłacać tych alimentów z odsetkami? i druga rzecz to czy jeśli jest na wyroku dobrowolne spłacanie alimentów czy musi to być przez komornika?

Powrót