Komornik a darowizna i kupno mieszkania

• Autor wątku Autor wątku magik111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magik111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
mam dość nietypową sprawę i nie wiem jak sobie z nią najlepiej poradzić.
Babcia moja chce mi kupić mieszkanie (darować mi pieniądze za które kupiłbym sobie sam), darowiznę trzeba zgłosić do Urzędu Skarbowego (z tego co się orientuje, w razie czego bardzo proszę mnie poprawić).

No i tu zaczynają się "schody" bo mam egzekucje komorniczą na trochę ponad 3 tys zł. Co się stanie w przypadku darowizny? Jeżeli zgłoszę to do US że mam darowane pieniądze (za które kupiłem mieszkanie) nie będę miał jakiś problemów? Komornikowi wskazałem skąd ma pobierać pieniądze (nr konta i praca).

Jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji?

A nie można spłacić całości zadłużenia ?

Zrobię to w najbliższym czasie.

To w czym problem ?
Jak będziesz miał pieniądze to zgłoś jak należy i spłać zadłużenie razem z kosztami - odbierz postanowienie poleconym od KS i koniec.

Problem w tym, że sprzedawca nie będzie czekał z mieszkaniem.

A ktoś broni spłacić zadłużenie w kancelarii czy przelewem po dokładnym wyliczeniu ?

Nie, tutaj nie mam problemu tylko z tym czy jak przed spłatą zadłużenia będę miał podarowane pieniądze i kupione mieszkanie nie narobię sobie niepotrzebnych problemów.

Babcia nabędzie mieszkanie i podaruje wnukowi.

Ale też trzeba wiedzieć, że nie ratuje to przed egzekucją - może być z nieruchomości.

2 razy opłaty notarialne trzeba płacić (ponad 1000zł), a w przypadku darowania pieniędzy nie ma żadnych opłat...

Widzę, że chce Pan zjeść ciastko i je mieć.

Ile przekazywane jest na rachunek kancelarii komornika miesięcznie od pracodawcy z tytułu egzekucji z wynagrodzenia ?

Po prostu te pieniądze mógłbym przeznaczyć na zadłużenie.
Sam notariusz takie rozwiązanie zaproponował bo mówił ze niepotrzebnie 2 razy płacić.

Komornik dopiero ma przesłać pismo w tej sprawie do pracodawcy.

Powrót