komornik a długi

• Autor wątku Autor wątku KatriSe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KatriSe

Użytkownik
Odpowiedzi
39
witam otóż mam problem o którym wciąż myśle. Mój mąż ma zaległości alimentacyjne. do lutego pracowal na umowe o prace i do tego tez miesiaca komornik sciagal z pensji swoja czesc. teraz jest bez pracy tzn ma prace ale nadal nie ma umowy i szuka wciaz pracy na umowe W kazdym razie od marca komornik nie ma z czego sciagac pieniedzy wyslał nawet pismo do poprzedniego pracodawcyo tej informacji z grozba jakiejs kary w wysokosci 500zl -dostalismy kopie tego pisma do wgladu i narazie nie wiem co dalej z ta sprawa sie potoczylo. Mąż cały czas boi się ze w kazdej chwili komornik moze probowac zajac samochod lub ine rzeczy Po jakim czasie od konca mozliwosci sciagania dlugow komornik zaczyna wchodzic na majatek dłużnika?? czy przedtem zanim wejdzie na majątek wytacza jakies pismo do męża ze bedzie mial zamiasr zrobic cos takiego? czy przychodzi z nienacka?
jak to wszystko wyglada?

NIE NIE MAM! wolałam napisać trzy osobne wątki gdyż jak kiedyś opisałam pewną sprawę z wieloma pytaniami w jedym wątku to pewna osoba z forum stwierdziła ze motam wiec chciałam żeby było czysto i przejrzyście zwłaszcza że każde pytanie odnośnie komornika dotyczy trochę odrębnych spraw

KPC:

Dział V. EGZEKUCJA ŚWIADCZEŃ ALIMENTACYJNYCH
...
Art. 1086. § 1. Komornik obowiązany jest z urzędu przeprowadzić dochodzenie w celu ustalenia zarobków i stanu majątkowego dłużnika oraz jego miejsca zamieszkania. Jeżeli środki te okażą się bezskuteczne, organy Policji przeprowadzą na wniosek komornika czynności w celu ustalenia miejsca zamieszkania i miejsca pracy dłużnika.

§ 2. Dochodzenie, o którym mowa w § 1, powinno być przeprowadzone okresowo w odstępach nie dłuższych niż 6 miesięcy.

§ 3. Jeżeli w wyniku dochodzenia, o którym mowa w § 1, nie zostaną ustalone dochody dłużnika ani jego majątek, komornik składa wniosek do sądu o nakazanie dłużnikowi wyjawienia majątku.

§ 4. W razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy komornik z urzędu składa wniosek do Krajowego Rejestru Sądowego o wpis dłużnika do rejestru dłużników niewypłacalnych. Wniosek komornika nie podlega opłacie sądowej.

§ 5. Bezskuteczność egzekucji nie stanowi podstawy umorzenia postępowania. Przepisu art. 823 nie stosuje się.

a niech ktos mi powie czy z komornikiem idzie sie dogadac?? tzn chodzi o to ze maz nie ma chwilowo pracy na umowe i komornik nie ma z czego sciagac i boje sie jego dalszych poczynan. czy sprobowac zadzwonic do niego iu powiedziec jaka jest sytuacja i ze chcemy placic tylko ze chwilowo nie mamy mozliwosci?? i ze za miesiac gora dwa bedzie mial umowe juz wyslana?? albo napisac do niego list z wyjasnieniem?? czy lepiej w ogole sie nie ujawniac??

Powrót