komornik a emerytura

• Autor wątku Autor wątku rottka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rottka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W jakiej wysokości komornik może zająć emeryturę na poczet spłaty spadkobierców?

dzięki :) próbowałam tak szukać i wyskoczyły mi posty poza tym pierwszym :)
Co blondynka to jednak blondynka :):)

Czy możesz mi wyjaśnić co znaczy jeśli zajęcie będzie u źródła, czyli u świadczeniodawcy to zajęciu podlega 25% ?

Świadczeniodawcą jest ZUS, czyli ZUS będzie potrącał 25%.

W jakim wypadku komornik może zabrać 75% - ostatnio usłyszałam taką odpowiedź na moje pytanie z tematu.

OKI - tym razem dołożyłam [chyba] wszelkich starań i poczytałam o zajęciach emerytury i wiem już, że komornik zajmie 25% emerytury brutto w postępowaniu cywilnym.
Nie znalazłam jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy jest "kwota wolna" - czy potwierdzacie poniższy cytat:
emerytury/renty są wolne od egzekucji i potrąceń w wysokości 50% najniższej emerytury lub renty, zależnie od rodzaju pobieranego świadczenia

Źródło czyli świadczeniodawca - 25% czyli 1/ - egzekucja ze świadczenia emerytalno rentowego

Czym innym jest zajęcie rachunku bankowego, na który wpływa reszta świadczenia po potrąceniu przez zus.
Wtedy to egzekucja z wierzytelności rachunku bankowego - środków na rachunku.
Nie emerytury czy renty i nie ma żadnego związku za zajęciem tego świadczenia.

Wpisz sobie w wyszukiwarkę "zajęcie rachunku bankowego"

Tak, temat zajęcia rachunku bankowego ogarnęłam po przeczytaniu postów na ten temat.

Czy możesz się odnieść do moich pozostałych dwóch pytań:
1. o tzw. "kwocie wolnej" o której pisałam w poście powyżej [post 4]
2. o zajęciu emerytury nawet do wysokości 75% - czy faktycznie taka sytuacja może mieć miejsce i w jakim wypadku? [post 3]

Z góry dzięki :)

Jeśli czytałaś na temat zajęcia rachunku + tego co napisałem w poście #5 to wiesz, że błędnie dłużnicy uznają/widzą/obierają zajęcie pozostałej po potrąceniu przez świadczeniodawcę a przekazaną na zajęty rachunek za zajęcie 3/4 świadczenia.
Jednak wprost do tego co napisałem a ty wyczytałaś jest to zajęcie środków na rachunku, której pierwotnie były 75% świadczenia przekazanego z zus po potrąceniu po zajęciu świadczenia.

Poza alimentami zawsze 1/4 25% u źródła - czyli świadczeniodawcy.
Rachunek to co innego.

Oki - dzięki wielkie za pomoc.

A co z emerytury/renty są wolne od egzekucji i potrąceń w wysokości 50% najniższej emerytury lub renty, zależnie od rodzaju pobieranego świadczenia - to prawda?

Powrót