komornik, a ja w anglii

• Autor wątku Autor wątku micuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micuch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie.

Mam wielki problem. Pobrałem kredyt w Polsce dwa lata temu i spłacałem go do stycznia bez żadnych problemów. Jednak straciłem pracę na początku lutego i stwiedziliśmy z żoną, że ja wyjeżdżam do anglii za pracą. Przez parę od lutego do września nie spłacałem rat, ale w banku zgłosiłem moją sytuacje i poprosiłem o wstrzymanie spłat do września, kiedy to zarobie troszkę pieniędzy i zacznę spłacaćdalej kredyt. Jednak w tym okresie bank skierował sprawę do komornika. Ten rozpoczął postępowanie egzekucyjne. Ja zacząłem spłacać dalej kredyt, ale komornik ma to gdzieś i chce robić swoje.

I tu jest moje pytanie.
Czy jak ja jestem w anglii a moja żona i dzieci są w Polsce, to czy komornik może wejść do domu i pozabierać rzeczy (TV, radio, itp.).

W zasadzie może, chyba że żona wykaże, że macie odrębność majątkową - a zajęte przedmioty należą do jej majątku odrębnego. Na dzień dzisiejszy komornicy nie "rzucają się" na sprzęt RTV czy AGD - chyba że super nowoczesny (plazmy, laptopy). Wolą sprzedawać nieruchomości i samochody.
Proponuję dogadać się z bankiem, ustalić realny harmonogram spłat (dla wiarygodności wpłacić I ratę) i dokonywać wpłat bezpośrednio do wierzyciela.
Komornik jest związany wnioskiem wierzyciela (banku) - jeśli ten zawiesi lub umorzy postępowanie (dopilnuj tego!) nie będzie mógł nic zrobić.
Powodzenia

Powrót