Komornik A Kindergeld (zasiłek rodzinny z Niemiec)

• Autor wątku Autor wątku Marti1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marti1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam zajęcie komornicze na koncie bankowym.W tym miesiącu wykorzystałam już kwotę wolną od zajęcia.
Na konto bankowe wpłynęło świadczenie rodzinne Kindergeld z Niemiec.Bank przekazał pieniążki komornikowi.Napisałam pismo do Komornika z wyjaśnieniem że to zasiłek rodzinny (dołączyłam decyzję oraz potwierdzenie transakcji z konta bankowego)i nie podlega on zajęciu.W rozmowie telefonicznej komornik poinformował mnie że nie zwróci mi tych pieniędzy.Czy komornik ma takie prawo?Czy powinien zwrócić mi pieniążki pochodzące z zasiłku rodzinnego na dzieci ?

Środki po wpłynięciu na rachunek bankowy tracą swój pierwotny charakter prawny, ustawodawca przewidział kwotę wolną na rachunku 3/4 aktualnej najniższej krajowej brutto.
Przekroczono ? Trudno.

A co w sytuacji gdy udowodniłam komornikowi że zajął świadczenie rodzinne?
(Co wedle prawa nie podlega zajęciu ponieważ to zasiłek rodzinny na dzieci)

Nie zajął świadczenia rodzinnego.
Zajął środki na rachunku bankowym a nie wierzytelność u świadczeniodawcy.

No tak rozumiem.Ale udowodniłam dokumentami że to co zajął to świadczenie rodzinne.
Czy to nie wystarczy?

Nie wystarczy, bo nie zajął świadczenia rodzinnego, tylko środki na rachunku bankowym.

Proszę sobie wyobrazić garnek z wodą, który jest Twoim rachunkiem bankowym, a woda środkami (wierzytelnością). Obok stoi woda do podlewania kwiatków (Twoje świadczenie rodzinne).
Wodę od kwiatków przelewamy do garnka (świadczenie rodzinne na Twój rachunek bankowy), mieszają się i całościowo tworzą jedną wspólną wodę (wierzytelność) w garnku (rachunku bankowym).

Komornik dokonał zajęcia wierzytelności na rachunku bankowym (wodę w garnku po przelaniu), tych środków się już wówczas nie rozróżnia, są "jednością" (wierzytelnością na rachunku bankowym).

Co innego, gdyby komornik wysłał zawiadomienie o zajęciu świadczenia rodzinnego do urzędu, który te należności WYPŁACA świadczeniobiorcom - takich środków oczywiście zająć nie wolno.

Właśnie dlatego istnieje w prawie bankowym kwota wolna od potrąceń na rachunkach bankowych, żeby zapewnić dłużnikowi przeżycie i nie zabierać wszystkiego, która obecnie wynosi 1687,50 (75% kwoty brutto minimalnego wynagrodzenia za pracę, czyli 0,75*2250 zł).

Prościej i bardziej obrazowo się nie da.

Kindergeld to zasiłek rodzinny, a zajęcie rachunku nie obejmuje zasiłków rodzinnych.

Nie obejmuje świadczeń rodzinnych i wychowawczych w rozumieniu polskiej ustawy. Świadczenia rodzinne to pojęcie zdefiniowane legalnie w ustawie z dnia 28.03.2003r. o świadczeniach rodzinnych. Kindergeld nie jest wymieniony na liście wprost bo to nie jest świadczenie wypłacane przez państwo polskie. Można oczywiście konstruować wykładnie funkcjonalna i wskazywać, że pełni rolę odpowiadającą takim czy innym świadczeniom wypłacanym przez państwo polskie i dlatego powinien podlegać ochronie ale to nie jest to samo co przepis ustawy mówiący wprost o zwolnieniu. Należy zwrócić się do banku z reklamacją w zakresie realizacji zajęcia wskazując, że z uwagi na charakter świadczenia nie powinno podlegać zajęciu ma podstawie art. 54a Prawa bankowego w związku z art. 833 par. 6 Kpc.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Art. 833 par. 6 nie odwołuje się do żadnej ustawy. Jest mowa o zasiłkach rodzinnych bez względu na to kto je wypłaca. Rozporządzenie WE nr 883/2004 nakazuje traktować wszystkie zasiłki rodzinne jednakowo.
DarthPaulus napisał:
Należy zwrócić się do banku z reklamacją w zakresie realizacji zajęcia wskazując, że z uwagi na charakter świadczenia nie powinno podlegać zajęciu ma podstawie art. 54a Prawa bankowego w związku z art. 833 par. 6 Kpc.
Zwróć uwagę, iż art. 54a pr. bankowego odwołuje się do art. 833 par. 6 kpc, jeżeli uznajesz, że bank nie powinien przekazać pieniędzy z kindergeld, to również komornik wiedząc, jakiego rodzaju to są pieniądze powinien umorzyć egzekucję w tym zakresie.
Przyznasz chyba, że jeżeli na rachunek wpływałyby alimenty zasądzone przez sąd niemiecki, to one również podlegałyby zwolnieniu z egzekucji i nie miałbyś tutaj wątpliwości.

Powrót