Komornik a konto w banku

• Autor wątku Autor wątku m.hof
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.hof

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Mam pytanie, założyłam konto w banku i zrobiłam mojego chłopaka współwłaścicielem. Mój chłopak ma dwoch komornikow ktorym spłaca zadłużenie, w zwiazku z tym mam pytanie czy jezeli bedzie wplywala na to nasze wspolne konto moja wyplata komornik moze zajac te pieniadze, mimo ze my mu placimy? Czy komornik ma jakies prawa do tego konta skoro tam bedzie wplywala tylko moja wyplata a nie mojego chlopaka? z góry dziekuje za odpowiedz

No skoro jest współwłaścicielem konta, to odpowiednia część pieniędzy z konta jest jego. A skoro jest jego, to komornik może je zająć.

nawet jezeli wyplata przychodzi tylko i wylacznie na moje nazwisko??? Ale jezeli płacimy moze wejsc na konto?

Tak. Chyba że zapłaciliście wszystko z kosztami ...

ok, no ale place mu co miesiac okreslona kwote i co i on moze mimo ze mu place regularnie co miesiac moze mi zajac konto?

Tak, komornik może dłużnikowi w każdej chwili zająć konto lub konta.
Nie ma czegoś takiego jak ugoda z komornikiem.
I nie on, ale komornik.

Niech chlopak nie bedzie wspolwlascicielem,tylko upowaznionym lub pelnomocnikiem.
Wtedy konto bedzie Twoje a nie wspolne i komornik nie bedzie mogl go zajac.

m.hof napisał:
założyłam konto w banku i zrobiłam mojego chłopaka współwłaścicielem. Mój chłopak ma dwoch komornikow
Będę chyba pierwszą osobą na tym forum, która pogratuluje Pani fantazji.
Zamiast być osobą mądrą, dzięki niniejszemu forum ma Pani szanse stać się osobą inteligentną, a do opisanej sytuacji odnosi się kodeks postępowania cywilnego:
Przepis prawny:
Art. 891(1)
§ 1. Na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko dłużnikowi można zająć wierzytelność z rachunku wspólnego prowadzonego dla dłużnika i osób trzecich. Dalsze czynności egzekucyjne prowadzone będą do przypadającego dłużnikowi udziału w rachunku wspólnym stosownie do treści umowy regulującej prowadzenie rachunku, którą dłużnik obowiązany jest przedłożyć komornikowi w terminie tygodnia od daty zajęcia. Przepisy o wyjawieniu majątku stosuje się odpowiednio. Jeżeli umowa nie określa udziału w rachunku wspólnym albo gdy dłużnik nie przedłoży umowy, domniemywa się, że udziały są równe. Po ustaleniu udziału dłużnika zwalnia się pozostałe udziały od egzekucji

Powrót