komornik a nowa praca

• Autor wątku Autor wątku michał60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michał60

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,
w obecnej pracy mam zajęcie wynagrodzenia przez komornika.
Od czerwca będę miał nowego pracodawcę.
Moje pytania:
1.) czy obecny pracodawca musi wysyłać jakieś pismo do komornika że już nie pracuje, czy to sam komornik zgłosi się do pracodawcy dlaczego nie wpływają pieniądze (jeśli tak, to po jakim czasie się odezwie)
2.) po jakim czasie "wyłapie mnie" w nowej pracy (10 dnia miesiąca komornik dostaje potrącenie z mojej wypłaty, jeśli 10 czerwca nie dostanie to jak będą wyglądały jego działania, czy odczeka jeszcze miesiąc (lub więcej) czy od razu będzie dociekał)
3.) czy jeśli dostałem prawomocny wyrok od jakiejś firmy (nie wiem co to za firma, podejrzewam że może kupili od banku dług ale nie jestem przekonany) to czy później mogę się odwoływać, nie wiem, np. w procesie cywilnym. Bo np. równie dobrze mogę ja założyć komuś sprawę od dług, wyrok się uprawomocni i ten ktoś już nie będzie mógł tego odkręcić mimo że nie ma tego długu?

art 884 i 886 kpc i inne, pracodawca został pouczony, dłużnik odpisem zajęcia również

Ad.1. Musi.
Ad.2. Będzie szukał od razu, naliczał odsetki, może ukarać poprzedniego pracodawcę o
nie poinformowaniu go o zmianie pracy dłużnika.
Ad.3. Możesz odwoływać się z zachowaniem terminowości na wniesienie takiegoż
odwołania.

Załóż, wygraj zobaczysz że to nie takie łatwe bez twardych dowodów np. podpisanego weksla.

ok
a jeśli dogadam się z nowym pracodawcą o umowę na najniższą a resztę do ręki
to przez jakiś czas da się to obejść
chcę od razu zaznaczyć że nie chcę tak kombinować przez całe życie tylko trochę muszę się ogarnąć z innymi sprawami i wtedy jakoś te sprawy naprostować

Jan Sprawiedliwy napisał:
może ukarać poprzedniego pracodawcę o
Nie o zmianie pracy dłużnika (takiej wiedzy nie ma pracodawca) tylko o ustaniu stosunku pracy u bierzącego pracodawcy (zwolnieniu z pracy)
Jeśli chodzi o informowanie czy szukanie nowego pracodawcy , to nie ma potrzeby
nowy pracodawca zobaczy zajęcie komornicze w świadectwie pracy , które to z pewnością będzie dłużnik musiał dołączyć do dokumentacji .

damian xxx napisał:
Nie o zmianie pracy dłużnika......

Art. 884.kpc § 1.......

§ 2. W razie rozwiązania stosunku pracy z dłużnikiem dotychczasowy pracodawca czyni wzmiankę o zajęciu należności w wydanym dłużnikowi świadectwie pracy, a jeżeli nowy pracodawca dłużnika jest mu znany, przesyła temu pracodawcy zawiadomienie komornika i dokumenty dotyczące zajęcia wynagrodzenia oraz powiadamia o tym komornika i dłużnika, przeciwko któremu toczy się postępowanie egzekucyjne. Wzmianka w świadectwie pracy powinna zawierać oznaczenie komornika, który zajął należność, oraz numer sprawy egzekucyjnej, jak również wskazać wysokość potrąconych już kwot. Przesłanie zawiadomienia komornikowi ma skutki zajęcia należności dłużnika u nowego pracodawcy od chwili dojścia zawiadomienia do tego pracodawcy.

§ 3.......

Ma również obowiązek powiadomić o nowym pracodawcy jeżeli jest mu znany....

Jan Sprawiedliwy napisał:
może ukarać poprzedniego pracodawcę o
Jeszcze raz
W jaki sposób komornik chciałby udowodnić pracodawcy że znał (posiadał wiedzę o zamiarach zwalniającego się pracownika) i świadomie nie przekazał mu takiej wiedzy ?
martwy przepis
Ze strony byłego pracodawcy , wystarczy wpis w świadectwie pracy o zajęciu komorniczym.

Nie tylko wpis.
Przepis nakazuje wprost obowiązki spoczywające na byłym pracodawcy.
Każde ustawowe uchybienie powinno skończyć się grzywną, którą zawsze warto nakładać a po kolejnej z rzędu dłużnik przypomni sobie jakie obowiązki na nim spoczywają.
Pracodawcy notorycznie dopuszczają się uchybień.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
Pracodawcy notorycznie dopuszczają się uchybień.
LLawyer napisał:
Nie tylko wpis.
Czyli ?
Co pracodawca powinien jeszcze zrobić ?
wpis o toczącym się postępowaniu , jest wystarczającą informacją podaną w świadectwie pracy.
oczywiście były pracodawca wysyła pismo do komornika o ustaniu stosunku pracy z panem (panią) xxxxxx

LLawyer napisał:
To samo napisałem tylko w skrucie , więc nie wiem o co to czepianie
Jeśli posiada wiedzę o nowym pracodawcy , powinien powiadomić ok
A jeśli tego nie zrobi , nikt mu tego nie udowodni .

Stwierdziłem, że sam wpis o toczącym się postępowaniu i egzekucji z wynagrodzenia nie jest wystarczający.
A jest to jednak istotny "szczegół".

LLawyer napisał:
Stwierdziłem, że sam wpis o toczącym się postępowaniu i egzekucji z wynagrodzenia nie jest wystarczający.
A jednak ( tutaj zaryzykuję twierdzeniem) w 99% wystarcza.
O tak ewidętnej sprawie, jak poinformowanie komornika o ustaniu stosunku pracy , nie muszę wspominać, prawda ?

damian xxx napisał:
....więc nie wiem o co to czepianie....

Czepiać to ty się zacząłeś, najpierw w #5 a jak podałem konkretny przepis który obliguje pracodawcę ( jeżeli jest mu znane) do podania nowego miejsca pracy dłużnika, to zboczyłeś na temat udowadniania czy taką wiedzę posiadał czy nie. Kwestia udowodnienia tego to inny temat, chociaż nie bardzo tak oczywisty jak ty jesteś tego pewien, że nie do udowodnienia.

damian xxx napisał:
A jednak ( tutaj zaryzykuję twierdzeniem) w 99% wystarcza.
Ryzykuj, nic mi do tego bo okoliczność nie jest konkretna, jednak każde uchybienie powinno kończyć się grzywną.

Wymaga się od komorników cudów wykraczających poza ustawę, komornicy za każdy uchybienie dłużnika/trzeciodłużnika zgodnie z ustawą - grzywna, jak przystało. Niech SP ma.

damian xxx napisał:
O tak ewidętnej sprawie, jak poinformowanie komornika o ustaniu stosunku pracy , nie muszę wspominać, prawda ?

Nie o tym była mowa, ale połowa nie informuje.
I grzywny lecą.

Powrót