Komornik a odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku warszawiak1916
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warszawiak1916

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry

Wobec mojej mamy jest prowadzona egzekucja komornicza z tytułu długów zmarłego 2 lata temu ojca, ponieważ nie odrzuciła w terminie spadku. Rok temu pojawił się kolejny wierzyciel ojca chcący ustalić spadkowiczów. Mama złożyła wniosek o odrzucenie spadku. Sąd się przychylił i odrzucił.
Pytanie moje brzmi? Czy jeżeli mama odrzuciła spadek to obecny komornik musi zaprzestać dalszej egzekucji ?

zmarłego 2 lata temu ojca
W lutym 2018 też pisałeś, że ojciec niedawno zmarł. Więc zdecyduj się. Matka miała czas 6 m-cy od dnia w którym dowiedziała się o powołaniu do dziedziczenia na odrzucenie spadku. O egzekucji długów spadkowych matki też pisałeś w 2018. Więc nie może w dowolnym momencie odrzucić spadku. Coś kręcisz.

To jest przykład kolegi. Ty nie sprawdzaj co ja pisałem kiedyś detektywie tylko dałem daną sytuację i potrzebuję na nią odpowiedzi.

To co opisujesz w poście nr 1 jest prawnie nie możliwe.

warszawiak1916 napisał:
Czy jeżeli mama odrzuciła spadek to obecny komornik musi zaprzestać dalszej egzekucji ?
Teoretycznie jest możliwe złożenie powództwa przeciwegzekucyjnego jeżeli np. w czasie trwania postępowania egzekucyjnego nastąpiły zdarzenia, które powodują że nie może być ona kontynuowana. Jednak przedstawiony przez Pana opis sytuacji jest niejasny. Tak jak napisał @Reset321 nie można odrzucić spadku jedynie co do konkretnego długu. Być może nastąpiło uchylenie się od skutków niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku i odrzucenie spadku. Wtedy zgoda - można wnosić powództwo przeciwegzekucyjne ponieważ mama kolegi nie jest spadkobiercą swojego męża a więc i egzekucja długu spadkowego wobec niej nie może być prowadzona.

Powrót