Komornik a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Lewiosa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lewiosa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Mam egzekucje prowadzona z rachunku bankowego za dług z 2014 roku (nie pamietam za co, czekam na pismo). Jak to jest z przedawnieniem? Czy dług nie powinien się przedawnić 6 lat po wydaniu klauzuli?Napisałem wiadomość do komornika i dostałem taka odpowiedz

Tytuł wykonawczy nie uległ przedawnieniu - każde wszczęcie postępowania egzekucyjnego przerywa bieg przedawnienia, a po jego zakończeniu termin przedawnienia zaczyna biec od nowa. Postępowania egzekucyjne były prowadzone od 2015 do 2017, następnie 2019 do 2020 r.

Klauzula wykonalności nadawana jest tytułowi egzekucyjnemu (w tym wypadku orzeczeniu wydanemu przez sąd) i uprawnia do wszczęcia egzekucji, aż do momentu spłaty zadłużenia. Żaden przepis nie obliguje, ani nawet nie zezwala do jej nadawania przez sąd kilkukrotnie na rzecz tego samego wierzyciela. Przy rejestracji sprawy komornik bada również kwestię przedawnienia.

Co mam zrobić? Płacić czy iść do adwokata? Zadłużenie na kwotę 3100zl wiec nie są to duże pieniądze.

Roszczenie nie jest przedawnione (z opisu). Ostatnie przerwanie przedawnienia nastąpiło w 2019 poprzez wszczęcie egzekucji. Rozpoczęło od nowa swój bieg w 2020 z dniem umorzenia postępowania. Od tego dnia należało by liczyć przedawnienie (6 lat od końca roku kalendarzowego). Obecnie ponownie przerwano bieg przedawnienia (wyzerowano je) i nie biegnie ono wcale w czasie egzekucji.

Powrót