Komornik a przepisanie nieruchomosci

• Autor wątku Autor wątku Kamejla2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamejla2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Moj tata ma mase dlugow i Komornik Sadowy zajal czesc jego nieruchomosci. Chodzi o 1/3 podworka na ktorym sa dwa domy. W jednym mieszkaja moi rodzice a w drugim ojca siostra z rodzina. Dzialka jest podzielona trzy niewydzielone czesci mojego ojca, ciotke i babcie. Oznacza to, ze komornik wcale nie musi przejac domu w ktorym mieszkaja moi rodzice, moze przejac jakakolwiek 1/3 czesci dzialki.
Ciotka z babcia boja sie, ze komornik odbierze im dach nad glowa i wysylaja mnie do prawnikow aby tata przepisal swoja czesc na mnie. Moje pytanie brzmi: czy mozna przepisac część, ktorajest zajeta juz przez komornika?

Komornik przejął niewydzieloną 1/3 nieruchomości. Działka jest podzielona na mojego ojca, jego siostre i matkę. Geodeta nigdy nie określił, która część do kogo należy

Komornik nie przejmuje ale zajmuje. Polega to na zajęciu konkretnej ruchomości / nieruchomości.
W tym przypadku zajęciu podlega udział w nieruchomości.
Nie da się obecnie podzielić nieruchomości.

Moje pytanie brzmi: czy mozna przepisac nieruchomosc ktora jest zajeta przez komornika

Jestem zwyklym czlowiekiem, nie znam sie na prawniczym jezyku do tego pisze z telefonu gdzie trudno mi wstawiac polskie znaki. Ale przeciez nie o to tu chodzi tylko chcialabym uzyskac odpowiedz na moje pytanie. Dziekuje

Odpowiedź padła już 2 razy. Nie da się przenieść własności czy znieść współwłasności w obecnej sytuacji.
Nawet jeżeli przez czyjeś niedopatrzenie uda się, to nic to nie da.
Poniższe to mój podpis, dodawany jest automatycznie.

Czyli gdy dojdzie do licytacji komorniczej, to moze byc sprzedany dom gdzie mieszka moja ciotka?

Zlicytowany bedzie udział, 1/3. nie całość.

Zlicytowany będzie udział w nieruchomości. Ktoś kupi niewydzieloną 1/3 jaką władał dłużnik.

Jesli ktos kupi niewydzielona 1/3 czyli co to oznacza dla osob mieszkajacych na tej dzialce? Że ktos bedzie mogl zburzyc cos co mu sie nie podoba lub wybudowac cos nowego? Nie rozumiem tego kompletnie. Chodzi mi o to czy ciotka musi sie bac ze moze stracic dach nad glową

Ten ktoś będzie miał prawo mieszkać jak dotychczas dłużnik lub wystąpić z wnioskiem o zniesienie współwłasności.
Zniesienie może być poprzez podział, spłatę lub sprzedaż.

Powrót