Komornik a renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku szpila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szpila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Mam takie pytanie. Czy komornik może mi potrącać z renty rodzinnej pieniądze? Dodam,że renty dostaję na rekę w kwocie 380,71zł z czego komornik potrąca około 110 zł .Ile wynosi minimum socjalne ,bo z tego co mi pozostaje niestety nie da się zyć .
Bardzo proszę o odpowiedz.

Na jakie należności dokonuje komornik potrąceń?

Informacje dodatkowe:
Kwestię kwoty wolnej od potrąceń regulują przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (szczególnie art. 139-141).

Od 1 marca 2006 r. najniższa renta rodzinna wynosi 597,46 zł (informacja ze strony ZUS-u).

Dług był na poczet banku PKO BP SA który przekazał moje zadłuzenie do centrum restrukturyzacji i windykacji a oni do komornika .
Chodzi mi szczególnie o odpowiedz czy z tak niskiej renty może tyle potrącać

Ze świadczenia emerytalno rentowego można potrącać 1/4 jego wysokości.

598/2 = 298,63 zł - taka według mnie jest kwota wolna od potrąceń w Twoim wypadku.

380,71-110=270,71 - jednym słowem komornik chyba trochę przesadza ...

Podstawa prawna:
Art. 141. 1 ustawy o rentach i emeryturach
"Emerytury i renty są wolne od egzekucji i potrąceń, z zastrzeżeniem ust. 2, w części odpowiadającej:
1) 50 % kwoty najniższej emerytury lub renty - zależnie od rodzaju pobieranego przez emeryta (rencistę) świadczenia - przy potrącaniu:
c) należności, o których mowa w art. 139 ust. 1 pkt 5, wraz z kosztami i opłatami egzekucyjnymi.

Art. 139. 1. pkt 5 dotyczy
sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne (czyli takich jak w Twoim wypadku szpila)

Strona ZUS-u podaje, że
Od 1 marca 2006 r. najniższa renta rodzinna wynosi 597,46 zł.

Powrót