Komornik a renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku zubr1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zubr1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Problem następujący.
Komornik ściąga 25% renty rodzinnej po mamie. Teraz PKO BP Wydział obsług i zajęć egzekucyjnych ściągnęło pozostałą część renty 646 zł i zostawiło mi na koncie do dyzpozycji 50 zł na miesiąc. Nie otrzymałam żadnego pisma, od poprzedniego komornika też. Czy jest to możliwe, że jeden komornik zajmuje 25% renty rodzinnej, a inny ściąga reszte mojego wynagrodzenia z tytułu renty rodzinnej zostawiając mi 50 zł na życie ?

egzekucja z rachunku bankowego; poszukaj setki razy pisaliśmy o tym, iż jest to możliwe;

kwotą wolną od zajęcia w toku całej egzekucji z rachunku bankowego, jest kwota około 10.000 złotych; jeśli od dnia zajęcia obroty na rachunku przekroczyły tę kwotę, to kolejne wpływające pieniadze można w całości pobierać na rzecz wierzyciela;

Tylko właśnie obroty nie przekroczyły a żadnego pisma również nie mam

dlatego też wielokrotnie opisywaliśmy, że w pierwszej kolejności kontaktujemy się z bankiem i wyjaśniamy, dlaczego nie przestrzegają reguły kwoty wolnej od zajęcia (oczywiście jeśli jest to rachunek oszczędnościowy lub oszczędnościowo-rozliczeniowy - tzw. ROR); w przypadku rachunku rozliczeniowego (w większości korzystają z niego firmy), ten zakaz nie obowiązuje;

być może bank będzie wiedział, ew. w takiej sytuacji należy wystąpić ze skargą na działanie komornika informując go o tym wcześniej - być może sam zmieni swoją decyzję i wystąpi do banku ze zwolnieniem środków od zajęcia;

Dziękuję ślicznie za pomoc.

Powrót