Komornik a RODO

• Autor wątku Autor wątku bb_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bb_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Mam pytanie odnosnie potencjalnej egezkucji komorniczej.

Zalegam okolo 50tys PLN tytulem zaleglych alimentow, ktore z roznych wzgledow nie bylem w stanie placic przez pewien okres czasu. Na chwile obecna splacam wyzej wymieniony dlug w wyskosci 2tys miesiecznie.

Na chwile obecna mieszkam w Anglii, ale niedlugo bede musial zamieszkac w Polsce na pare miesiecy ze wzgledow rodinnych. W tym samym czasie bede pracowal zdalnie w Polsce uzywajac sluzbowego Maca i sluzbowego iPhona.

Czy komornik bedzie mogl zajac te przedmitoty, nawet wtedy kiedy sa mi one potrzbne do wykonywania mojej pracy, i sa wlasnisia korporacji ? Pozwole sobie zaznaczyc ze na obu urzadzeniach znajduja sie GB poufnych danych do ktorych nikt procz mnie nie powinien miec dostepu.

Czy w wyniku utraty urzadzen (Konfisakaty) bede narazony ja lub moj pracodawca na jakiekolwiek kary finansowe ze wzgledu na utrate nosnikow z danymi jakim sa komputery/telefony?

Czy jest mozliwosc obronienia zajecia tych rzeczy w chwili kiedy komornik odwiedzi mnie w miejscu tymczasowego pobytu?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

bb_

Od przyszłego roku w związku ze zmianą KPC komornik będzie badał własność przedmiotu przez dłużnika. Warto przygotować dokument brytyjski z tłumaczeniem polskim że przedmioty wymienione przez ciebie są wypożyczone przez firmę do twojego użytku. W mojej ocenie przedstawienie takiego dokumentu tłumaczonego przez tłumacza przysięgłego wydaje się wystarczające. Zwłaszcza jeśli będą na tych dokumentach zawarte numery seryjne urządzeń.

Ostatnia edycja:
Powrót