Komornik a samochód

• Autor wątku Autor wątku marta3322
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta3322

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Samochód zakupiony na kredyt przez moją mamę. Głupio postąpiłam i zarejestrowałam samochód na siebie. Po zmarłym ojcu pojawia się komornik. Jak uniknąć zajęcia samochodu? Spisac darowiznę? Umowę sprzedaży? Dodam że faktura na zakup samochodu też jest na mnie.

Jeśli komornik jest po ojcu, a auto na Ciebie to w czym problem? Nie bardzo rozumiem. Komornik szuka majątku ojca a nie Twojego czy matki. Swoim majątkiem nie odpowiadasz za długi ojca, chyba że przyjęliście spadek w całości a nie z dobrodziejstwem inwentarza. Wtedy po prostu trzeba dług spłacić. Trochę mało danych

Kredyt na mamę , nie ojca (nie znamy więcej szczegółów )
faktura na pytającą , nie ojca
Zarejestrowany na pytającą, nie ojca
Komornik nie ma prawa do zajęcia pojazdu (dłużnik nie posiadał samochodu)
A pytania autorki ? nie zrozumiałe , no chyba że coś ukrywa.

Tata zmarł. Jestem jedynym spadkobierca. Przyjęłam spadek w całości. Więc co? Komornik nie może mi nic zabrać?

marta3322 napisał:
Komornik nie może mi nic zabrać?
Mowa jest o samochodzie , jego nie przejęłaś w spadku , to ty jesteś jego właścicielką.

A matki po drodze nie było? Czy też zmarła? Spadek przyjęłaś wprost, czy nic nie robiłaś? Co robiliście w czasie, kiedy toczyło się postępowanie o nabycie spadku? Rozumiem, że wierzyciel uzyskał już tytuł wykonawczy na Ciebie? Edit: dobra... już wiem. Należysz do osób, które z należytą im uwagą traktują pisma z sądu.

Ostatnia edycja:
Panowie wiem że święta, ale trochę koncentracji. Przecież od momentu przyjęcia spadku odpowiada się całym swoim majątkiem za długi spadkodawcy.
LLawyer ma rację, jeżeli brak innego majątku spadkobiercy i ten dokona zbycia samochodu to może mu grozić odpowiedzialność z 300 kk.
Nie ma znaczenia ze kredyt na samochód spłaca matka. Faktura na zakup samochodu jest na spakobierczynię. oznacza to że matka darowała jej pieniądze na zakup samochodu. Właścicielem samochodu jest pytająca i komornik może dokonać jego zajecia.

Wszystko by się zgadzało , tylko jest kilka pytań bez odpowiedzi
Czy matka żyje
czy rodzice mieli rozdzielczość
czy byli po rozwodzie
czy żona zrzekła się spadku po mężu
dlaczego to pytająca dziedziczy , nie żona
itp

A nie przyszło Panom do głów, że matka nie musi być żoną ojca? No i nagle wszystko się zgadza.
Strasznie jesteście stereotypowi.

lokata napisał:
A nie przyszło Panom do głów, że matka nie musi być żoną ojca?
No tak , trafna uwaga.
. Przyjęłam spadek w całości
Więc jakiś majątek został przyjęty
Skoro autorka zapytała o posiadany samochód ? widocznie dług przewyższa przyjęty spadek.
Poczekajmy na odpowiedzi autorki .
Jak uniknąć zajęcia samochodu? Spisac darowiznę? Umowę sprzedaży?
Nie radzę
Jak napisał @LLawyer 300 kk

Ostatnia edycja:
Powrót