Komornik a spadek

• Autor wątku Autor wątku motylek76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

motylek76

Nie dawno zmarł mi ojciec zostawił mi testament a w nim zapisana część domu , druga część domu jest na konkubenta. Zgadzam się z przyjęciem spadku , bo nie ukrywając nie mam wyjścia.
Jednocześnie mam komornika , spłacam go co miesiąc , tak jak się z nim umówiłam . I teraz mam pytania :
1. Testament jest moim dokumentem potwierdzającym własność części domu , ale muszę iść do urzędu to zgłosić , wykreślenie ojca jako właściciela a wpisanie mnie . Jeśli to zrobię a muszę , to jak komornik się może o tym dowiedzieć?
2. Czy komornik może zająć moją część domu , mimo ,że jest drugi właściciel? I czy może nas potraktować jak "małżeństwo" i zabrać wszystko?
3. Oprócz dalszego spłacania komornika , co mogę zrobić by w jakiś sposób "uchronić " się przed zajęciem nieruchomości. Opcja odmowy spadku odpada, bo tracę swoją część .
Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.

W kwestii postępowania spadkowego należy zapoznać się z przyklejonym w spadkowym Poradnikiem spadkobiercy/spadkodawcy i postępować zgodnie z procedurami.

Komornik bez problemu sprawdzi stan majątkowy spadkobiercy - KW, akta sądowe, zapytania wysyłane do banków itd.

Komornik zajmuje majątek dłużnika. Nie ma znaczenia, że istnieją współwłaściciele.

Pan nie może spadek odrzucić, ponieważ prowadzono postępowanie komornicze.

Powrót