Komornik, a sprzedaż samochodu (jako wspołwłaściciel)

• Autor wątku Autor wątku pol50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pol50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
mam długi i komorników, długi spłacane są regularnie z mojej pensji, mam również niewiele warty stary samochód, którego jestem współwłaścicielem. Chciałbym się go pozbyć, a pieniądze za samochód oddać komornikowi. Nie wiem czy samochód jest zajęty przez komornika, być może przyszło takie pismo, ale je przeoczyłem.
1. Jak sprawdzić czy samochód jest zajęty przez komornika?
2. Czy mogę sprzedać samochód bez konsultacji z komornikiem i przekazać pieniądze ze sprzedaży (wg. podpisanej umowy kupna-sprzedaży samochodu) na konto komornika?
3. Co z drugim współwłaścicielem samochodu? Czy mogę mu oddać 50% kwoty sprzedaży, a drugie 50% oddać komornikowi?

Proszę o pomoc, chciałbym się pozbyć tego samochodu, bo OC kosztuje więcej niż jest on warty.

Ad.1 Na pojeździe powinna być umieszczona przez komornika naklejka w widocznym miejscu mówiąca o zajęciu, a Pan powinien być o tej sytuacji poinformowany.
Ad.2 Oczywiście że można sprzedać, pod warunkiem że nie jest one już zajęte przez komornika.
Ad.3 Drugiego właściciela po sprzedaży może Pan spłacić, jeśli on wyrazi taką zgodę.

Dziękuję za odpowiedź. A czy jeśli sprzedam samochód nie narażę się na art. 300 kk? Nigdzie naklejki nie widziałem na samochodzie, drugi współwłaściciel też na pewno nie. Komornik zajął mi wcześniej inne samochody, a o tym zapewne w ogóle nie wiedział lub zrezygnował bo jest wpisany współwłaściciel samochodu, więc i tak nie mógłby zająć.
Czyli mogę sprzedać samochód, dać połowę pieniędzy współwłaścicielowi, a resztę oddać komornikowi? Czy jak powinienem zrobić, aby nie narobić sobie kłopotów?

pol50 napisał:
Czyli mogę sprzedać samochód, dać połowę pieniędzy współwłaścicielowi, a resztę oddać komornikowi? Czy jak powinienem zrobić, aby nie narobić sobie kłopotów?

Na umowie sprzedaży samochodu również musi być umieszczony współwłaściciel pojazdu, i on też musi się podpisać że wyraża taka wolę. Oczywiście że po sprzedaży pojazdu może Pan wpłacić pieniądze komornikowi który przekaże je na rachunek wierzyciela, to pewnie zmniejszy w jakimś stopniu całkowite zadłużenie.

Powrót