Komornik a staż

• Autor wątku Autor wątku Kwiatek146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kwiatek146

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam serdecznie, mam nurtujące pytanie i poszukuję na nie odpowiedzi.
Sytuacja przedstawia się tak:
Aktualnie jestem osobą bezrobotną z zadłużeniem u Komornika
Czy jeśli podejmę pracę w formie Stażu z Powiatowego Urzędu Pracy czy Komornik ma prawo zająć moje wynagrodzenie.?
A jeżeli tak to ile jest w stanie zająć procent kwoty wynagrodzenia .?

Witam.
Zgodnie z art. 87 §1 i n. kp w zw. art. 833 §1(1) kpc z wynagrodzenia za pracę - po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - podlegają potrąceniu tylko następujące należności:
1) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych,
2) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,
3) zaliczki pieniężne udzielone pracownikowi,
4) kary pieniężne przewidziane w art. 108.

Potrącenia mogą być dokonywane w następujących granicach:
1) w razie egzekucji świadczeń alimentacyjnych - do wysokości trzech piątych wynagrodzenia,
2) w razie egzekucji innych należności lub potrącania zaliczek pieniężnych - do wysokości połowy wynagrodzenia.

Jednakże wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:
1) minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne.

Konkludując:
Przepisy o ochronie wynagrodzenia znajdujące się w Kodeksie pracy mają zastosowanie odpowiednio do zasiłków dla bezrobotnych, dodatków aktywizacyjnych, stypendiów oraz dodatków szkoleniowych, wypłacanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Jako, że "stażowe" jest niższe od minimalnego wynagrodzenia, to komornik ma prawo zając stypendium (w wysokości 3/5), tylko wtedy gdy zadłużenie wynika z niepłacenia alimentów. W przeciwnym przypadku - płaca ta jest wolna od potrąceń.

Ostatnia edycja:
Witam,
jestem w podobnej sytuacji co poprzednicy. Sytuacja wygląda następująco, jestem na stażu, ostatni miesiąc. Kwota jaką pobieram co miesiąc to ok. 1250zł netto(brutto 1600). Jest to jedyne moje źródło utrzymania, w domu pracuje tylko ja( jest jeszcze ojciec, matka i rodzeństwo ) jestem jedynym źródłem utrzymania. Przyszło mi pismo ze komornik zajmuje moje konto ( nie ma pieczątki wykonalności ) jeśli to ma jakieś znaczenie. Stąd moje pytanie, co mogę zrobić w takiej sytuacji? W jakim terminie zablokują mi konto? proszę o pomoc

podpinam sie do postu staz z pup brutto 950zł netto 850zł wypłata na konto banku ......komornik kwota 1400zł długu ile moze zabrać komornik?

Nie zabiera nic. Przynajmniej ja tak miałem.

Ktoś może jeszcze się wypowie? może coś się zmieniło w prawie w ciągy tych lat...

Kwiatek146 w 2012 miałeś moze coś teraz mogą zdziałać.

Powrót