Komornik a Taxi

• Autor wątku Autor wątku neterius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
neterius

neterius

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam posiadam sporo wierzycieli (kredyty chwilowki ) wpadłem w pętle z ktorej chce wyjść chciał bym dorobić dodatkowo jako Taksówkarz ( jestem w trakcie wyrabiania Licencji ) Teraz pytanie żeby nie wynajmować samochodu i zarabiać więcej chciał bym kupić samochód i założyć działalność teraz pytanie

-jak uchronić samochód przed komornikiem ?
-Jak to wyglada sprawa z działalnością a komornikiem ?

płatności kartą jestem w stanie znieść że zabierze z konta chciałbym wyjśc z problemów bo posiadam kilka dodatkowych zajeć i szkoda mi odpusćić a na taxi bede dyspozycyjny a w chwili obecnej nie jestem w stanie ogarnąć wszystkich fuch ze wzgledu na prace na etacie

Samochód, którego jesteś właścicielem podlega zajęciu. Możesz wnosić później do sądu o zwolnienie spod egzekucji, ale sam fakt, że potrzebujesz go do pracy nie gwarantuje, że ci się uda.

W przypadku działalności komornik wyśle zajęcia na rachunek bankowy i do firmy obsługującej karty płatnicze.

NieAndrzej napisał:
Samochód, którego jesteś właścicielem podlega zajęciu. Możesz wnosić później do sądu o zwolnienie spod egzekucji, ale sam fakt, że potrzebujesz go do pracy nie gwarantuje, że ci się uda.

W przypadku działalności komornik wyśle zajęcia na rachunek bankowy i do firmy obsługującej karty płatnicze.

Art. 829. KPC

Nie podlegają egzekucji:

4) narzędzia i inne przedmioty niezbędne do osobistej pracy zarobkowej dłużnika oraz surowce niezbędne dla niego do produkcji na okres jednego tygodnia, z wyłączeniem jednak pojazdów mechanicznych;

Ważna tutaj jest druga część zdania "z wyłączeniem jednak pojazdów mechanicznych;" jest na to ugruntowane orzecznictwo. Nawet na któryś egzaminie komorniczym był taki casus

Dziękuje za odpowiedzi lecz niema rozwiązania na obecną sytuacje kupując samochód zaoszczedzam co najmniej 40 zł dziennie w kwesti 30 dni to jest spora suma kiedy nie musze płacić za wynajem dlatego mi zalezy . Kolejne pytanie

Użytkowanie samochodu na podstawie umowy użyczenia ? ( jezeli zarejestruje samochod na inna zaufana osobe a spiszę umowe uzyczenia )

neterius napisał:
Użytkowanie samochodu na podstawie umowy użyczenia ? ( jezeli zarejestruje samochod na inna zaufana osobe a spiszę umowe uzyczenia )
Czy Panu się aby coś nie pomyliło? Przypominam, że jest Pan na Forum Prawnym.

neterius napisał:

Skontaktuj się z wydawcą licencji i zapytaj o to; ja ostatnio bylem w podobnej sprawie (taxi - formalnosci) w Wydziale Transportu w Urzedzie Miejskim.

zoltron napisał:
Ważna tutaj jest druga część zdania "z wyłączeniem jednak pojazdów mechanicznych;" jest na to ugruntowane orzecznictwo. Nawet na któryś egzaminie komorniczym był taki casus

Ja bym jednak próbował "walczyć" o zwolnienie takiego pojazdu spod egzekucji sądowej. Jeżeli dłużnik jest sam lub wykonywana przez niego (od X lat) działalność w przedmiocie usług TAXI jest jedynym źródłem utrzymania rodziny, przeprowadzenie egzekucji z pojazdu będącego taksówką kłóci się z celem stworzenia przez ustawodawcę ochrony przed egzekucją zawartą w tym przepisie.

Zauważył to choćby SN w uchwale sygn III CZP 56/96 (OSP 1997/11/205)

samochód osobowy, stanowiący własność dłużnika i wykorzystywany przez niego do osobistej pracy zarobkowej w charakterze taksówkarza, może być - stosownie do konkretnych okoliczności - uznany za przedmiot nie podlegający egzekucji.

Co za tym idzie: o ile prawnie uzasadniona wydaje się być możliwość zajęcia samochodu służbowego dłużnika - właściciela firmy, czy też pojazdu do transportowania towarów wytworzonych przez dłużnika w ramach prowadzonej przez niego działalności stacjonarnej, o tyle - moim zdaniem - zajmowanie pojazdu taksówkarza takiej aksjologii nie znajduje.

Ostatnia edycja:
Twoim. Taksówkarz jest wyjątkiem.
W tym wypadku to praca dodatkowa, jeśli można to nazwać pracą.
Wystarczy, że będzie ostro "stukał" po nocach, weekendach, świętach a kasę przynosił na spłatę to raczej nikt nie powinien wnosić o licytowanie zajętego pojazdu, bo zająć należy.
Co innego jak zacznie sam płacić kwoty i wierzycielom wg uznania z pominięciem komornika albo któregoś z wierzycieli.

guest_user napisał:

Poprawię za ciebie.

Nie podlegają egzekucji:

4) narzędzia i inne przedmioty niezbędne do osobistej pracy zarobkowej dłużnika oraz surowce niezbędne dla niego do produkcji na okres jednego tygodnia, z wyłączeniem jednak pojazdów mechanicznych;

Niepotrzebne te wywody, bo po pierwsze autor wątku sam wskazał, że chce się "dorobić dodatkowo" na taxi, więc nie jest to jego jedyne źródło dochodu. Po drugie twoje teorie nie mają znaczenia, liczy się to, jak orzekają sądy.

Powrót