komornik a tzw wypiska

• Autor wątku Autor wątku mamasan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamasan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam i po raz kolejny licze na Wasza pomoc.

Syn przebywajacy w ZK ma zadluzenie bankowe, ktore zostalo sprzedane firmie windykacyjnej. Naleznosc jest zasadna -nie splacona karta kredytowa. Przez ostatnie pol roku splacalam w imieniu syna po X zl. Obecnie stracilam prace i nie jestem w stanie placic umowionych rat.

Zakladajac, ze firma windykacyjna zgodnie z prawem rozpocznie dzialania prawne- sprawa do sadu, nakaz zaplaty, komornik....

Komornik nie bedzie mogl zajac majatku syna bo takowego nie ma. Ale czy moze zajac mu tzw zelazna kase w ZK ? Co 2 miesiace wplacam 400 zl. Na "zelaznej" uzbieralo sie juz ok 1800 zl.

Czy komornik moze zajac cos z zelaznej kasy ? Jakie art z KKW to reguluja ?

mama

Komornik nie może zająć żelaznej kasy . ar126 KKW

Nie może , jeżeli syn by podjął płatna prace w ZK to wtedy komornik bedzie mógl mu pobierac dany procent z wypłaty.

Do kwoty 360 zl miesięcznie nie może mu wejść:confused:

ale w art 126 § 3. Gromadzenia kwot, określonych w § 2 pkt 2 i 3, dokonuje się po potrąceniu należności dochodzonych w postępowaniu egzekucyjnym.

:(

mamasan napisał:
ale w art 126 § 3. Gromadzenia kwot, określonych w § 2 pkt 2 i 3, dokonuje się po potrąceniu należności dochodzonych w postępowaniu egzekucyjnym.

:(

Komornik ,nie może zająć kwoty która jest już zgromadzona na "żelaznej kasie"
Tak ja napisałaś syn ma 1800 na żelaznej już zgromadzone i tego komornik nie może mu zabrać .

dziekuje za odpowiedzi i wracam do tematu. Syn ma podjac prace na etacie w zakladzie karnym i bedzie otrzymywal jakies smieszne wynagrodzenie /nie wazne wynagrodzenie, cieszymy sie z tej mozliwosci/
Moje pytanie ile komornik moze zabrac z tego wynagrodzenia ?

poprosze o przepisy :)

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie pieniędzy przeznaczonych na wypiskę , a docelowo część ich (50%) do dyspozycji osadzonego na zakupy w kantynie. czy faktycznie z tej części pieniędzy komornik ma prawo zająć 50% kwoty która mu przysługuje na zakupy we własnym zakresie? czy art.126 & 3 się do tego odnosi, a konkretnie chodzi mi o fundusz alimentacyjny..

Jaka czesc pensji otrzymywanej w zk moze zabrac komornik?

Stosownie do art. 113 § 6 KKW wolne od egzekucji są:
- zapomogi przyznane skazanemu przez dyrektora zakładu karnego,
- środki pieniężne, otrzymane przez skazanego w danym miesiącu, w wysokości 10% jednego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego”.
Jeśli zaś chodzi o alimenty, to z należnej więźniowi pensji za wykonywaną pracę (po odliczeniu zaliczki na podatek dochodowy) wolne od egzekucji jest 60%.

Art 125 § 2. KKW "Z przypadającego skazanemu wynagrodzenia za pracę, po odliczeniu zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, wolne jest w każdym czasie od egzekucji 60%."

Za pracę wolne jest 60%. Ze środków otrzymanych w danym miesiącu - 10% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Czy w tych "otrzymanych środkach" znajduje się wynagrodzenie za pracę?

Powrót