Komornik a wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku 23Gorzatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

23Gorzatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy to jest zgodne z prawem, mam komornika
W grudniu otrzymałam świadczenie z ZFŚS na kwotę 600 zł : 300 zł przelane komornikowi - 300 zł otrzymałam na konto, następnie otrzymałam zapomogę 1500 zł: 704 przelane komornikowi - 704 dostałam na konto. Równie zotrzymalam ekwiwalent 344 zł i całość otrzymałam na konto.
Zbliża się wypłata, dziś dzwoniłam do placowej i ona poinformowała mnie ze wypłaty będę miała ok 1300 zł
Zarabiam 3700 zł
Ok 800 zł zabierają mi na komornika
Wychodzi mi najniższa krajowa
Od najniższą odciągają mi ok 40 zł związki zawodowe, i 100 zł za wkład do KKOP
Dziś rozmawiając z płacową ona poinformowała mnie że to co do najniższą przeleją komornika, odciągną te resztę co mam z związków zawodowych i KkOp oraz jeszcze połowę najniższej jemu. Z tego powodu że przelali mi połowę z świadczenia socjalnego i zapomogi.
Czy to jest zgodne z prawem ?
Czy ja nie powinnam zostać poinformowana że tak robią ?
Wychodzi na to że podstawowego wynagrodzenia dostanę 1300 zł a ok 2300 pójdzie do komornika.

Dodam że w październiku jak otrzymałam nagrodę dyrektora to zabrały mi w całości, a potem normalnie dostałam najniższą krajową.

Nie jestem nauczycielem, jestem intendentka w szkole obowiązuje mnie normalny kodeks pracy

Proszę o pomoc i wytłumaczenie bo ja nic nie rozumiem 😞

Zajęcie na dokumencie od komornika za wynagrodzenie o pracę art 881 & 3 kpc , 882&1 kpc , 761 kpc

Mam nadzieję że dobrze wszystko opisałam.

Powrót