Komornik a zablokowanie konta w banku

• Autor wątku Autor wątku jolcia76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolcia76

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam
Mam pytanie, czy komornik może zająć mi konto w banku, jeżeli na to konto wpływają mi alimenty , zasiłek rodzinny na dzieci i zasiłek dla bezrobotnych.
Nadmieniam iż nie zostałam pisemnie poinformowana o zajęciu konta przez komornika, dzisiaj byłam w Banku i konto mam zablokowane. Zablokowali mi konto bo nie zapłaciłam mandatu za prędkość. Czy mogą mi zablokować konto jeżeli mam tam środki na utrzymanie siebie i dzieci? Proszę o odpowiedź.

Komornik powinien Cię o tym zajęciu poinformować
Komornik nie patrzy co wpływa na konto, jezeli dłużnik ma dług to ma prawo konto zablokować
Konto jest zablokowane gdyż prawo każe zostawić komornikowi "jakieś minimum na koncie"
Jak na konto wpłynie "to minimum" to wtedy komornik ściąnie dlug i Ci konto odblokują
Jeżeli chcesz aby zrobili to wcześniej to nakaż bankowi aby spłacił komornika od razu.

werty10 napisał:
Konto jest zablokowane gdyż prawo każe zostawić komornikowi "jakieś minimum na koncie"
Można prosić o podstawę prawną ?
werty10 napisał:
Jak na konto wpłynie "to minimum" to wtedy komornik ściąnie dlug i Ci konto odblokują
jw
werty10 napisał:
Jeżeli chcesz aby zrobili to wcześniej to nakaż bankowi aby spłacił komornika od razu.
Jak to się robi - to "nakazywanie bankowi" ?

Powrót