komornik alimenty wciaz naliczane

• Autor wątku Autor wątku sztajfa1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sztajfa1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Mam pytanie dotyczące alimentów. Gdy skończyłam 18 lat wezwana zostałam na komendę policji w sprawie alimentów. Podczas przesłuchania wraz z siostra zrzekłam się alimentów. Nie starałam się o ponowne ich przyznanie. Natomiast komornik sadowy mimo to od 4 lat nalicza alimenty w wysokości 900 zl plus odsetki (dotyczy to trzech córek dłużnika). Trzecia córka dwa lata temu skończyła 25 lat mimo to komornik nie zatrzymał alimentów. Na policji ubiegam sie o akta zrzeczenia. Niestety nie zostały mi dane żadne dokumenty w tej sprawie podczas przesłuchania wiec ciężko jest znaleźć akta po czterech latach. Czekam cały czas na odpowiedz z komendy. Chciałam się zapytać który to organ zaniechał ta sprawę. Pani w sekretariacie nie potrafiła mi powiedzieć czy zrzeczenia z komendy idą bezpośrednio do sadu czy komornika. Jak mogę zatrzymać naliczanie alimentów oraz jak starać się o wycofanie zaległej kwoty dlunika gdyż nie licząc odsetek jest to około 50 tysięcy co mam robić w tej sytuacji ??? dziękuje za wszelka pomoc

Alimentów nie zrzeka się przed policją. Tylko przed sądem.
Komornik realizuje tytuł egzekucyjny. Wycofaj egzekucję od komornika to nie będzie już pobierał alimentów.

do sadu nie zostalam wezwana natomiast moja kolezanka rowniez wezwana zostala na komende po jej zeznaniach wycofali alimenty dlaczego zatem zostaly one naliczane skoro nie mialam jakichkolwiek podstaw do ich otrzymania nie uczylam sie pracowalam

Policja zajmuje się egzekwowaniem ewentualnego wyroku za niealimentację.
Należy wystąpić do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, najlepiej z datą wsteczną i oddać nadpłacone alimenty.
Rzeczy same z siebie się nie dzieją.
Zacznij do wycofania egzekucji od komornika.

A czy FA wczesniej wyplacalo lub wyplaca alimenty na ktorakolwiek z Was(corek)?

tak kiedy nie byłyśmy pełnoletnie. Z tego co dowiedziałam sie w urzędzie sprawa jest już dawno zatrzymana jedynie dług został przekierowany do komornika.

A czy nie przypadkiem dlug wobec FA,ktory to Wam wczesnie wyplacal alimenty?

jest dlug wobec FA jak rowniez naliczone alimenty po 18 komorniczka dopiero teraz zatrzymala ich naliczanie poniewaz rozmawialam z nia i przyslala nam wezwanie chcac uzyskac od nas informacjie na temat alimentow mialam przedstawic jej dokumenty ile tata jest nam winny skutkiem nie stawienia sie jak pisalam powyzej zostaly wstrzymane bedac w urzedzie pytalam sie czy sprawa jest zakonczona i otrzymalam pozytywna odpowiedz sprawa ta juz dawno zostala przekierowana do komornika a alimenty zatrzymane

chodzimy o alimenty po 18 roku zycia nie zwiazane z fa mam pismo dostalam go zaledwie jakies 2 razy gdzie za pierwszym razem nie wczytywalam sie natomiast teraz mnie to zainteresowalo dlug i odsetki rosna mimo ze tata splaca po pare tysiecy raz na np 3 miesiace (wyjezdza za granice) na pismie wyraznie pisze o alimentach biezacych w kowocie z odsetkami ponad 1000 zl miesiecznie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To dlatego,ze po 18-ym roku zycia,nie wnioslyscie pisma o "nienaliczanie" alimentow,wobec czego obowiazek istnial.Tata moze wniesc do sadu o zniesienie obowiazku(z data wsteczna) i wyrok dostarczyc komornikowi.

Powrót