Komornik - alimenty

• Autor wątku Autor wątku wracajka28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wracajka28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dostałem pismo 4 lipca o zajęciu komorniczym moich dochodów w wysokości 60% zarobków. jak się pozbyć komornika bo jak wiadomo zabiera on też część kwoty dla siebie a wiadomo że nie mało więc koszta wzrastają. Oczywiście pozbywając się komornika płaciłbym osobiście te alimenty. Proszę o poradę, czy możnaq coś z tym zrobić.

najlepiej dogadać się z wierzycielem, to od niego zależy czy cofnie komornika

wracajka28 napisał:
Dostałem pismo 4 lipca o zajęciu komorniczym moich dochodów w wysokości 60% zarobków. jak się pozbyć komornika bo jak wiadomo zabiera on też część kwoty dla siebie a wiadomo że nie mało więc koszta wzrastają. Oczywiście pozbywając się komornika płaciłbym osobiście te alimenty. Proszę o poradę, czy możnaq coś z tym zrobić.

Trzeba było wcześniej myśleć i zacząć płacić a nie dopiero teraz gdy już masz zajęte dochody. Domyślam się ze już znacznie wcześniej było wiadome że ktoś upomina się o pieniądze i wtedy nie "chciało" się płacić , teraz płaci się razem z frycowym.:-D

Jedyne rozwiązanie dogadać się z wierzycielem , ale i tak komornik już coś dla siebie skubnie.

komornik zabiera 15% od ściągniętej sumy

tyle ze z moja byla zona nie mozna sie godadac ani w tek chwesti ani w kwesti dziecka...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam brata który jakiś czas temu rozwiódł się z żoną przysądzono mu kwotę 900 zł alimentów na dwoje dzieci alimenty te opłaca regularnie co miesiąc ale jakiś czas temu sprytna eks z powodu braku jednej wpłaty calą sprawę oddała pod dozór komornika który pobiera oprócz kwoty alimentacyjnej 15% za swe usługi .Mimo że brat płaci co miesiąc regularnie komornika nie odwołano. Proszę o poradę interesuje mnie to czy jest możliwość odwołania komornika i jaki są związane z tym procedury? Chcę dodać że brat przeprowadził z byłą żoną rozmowę która nie przyniosła żadnego efektu eks powiedziała otwarcie że nie odwoła komornika . Doradżcie co on ma robić? Czy mogę tę sprawę załatwić bez wiedzy byłej żony ?

_Kinia_ napisał:
komornik zabiera 15% od ściągniętej sumy

Odsyłam do przepisów - nie 15% a 8%.

storczyk23 napisał:
Mam brata który jakiś czas temu rozwiódł się z żoną przysądzono mu kwotę 900 zł alimentów na dwoje dzieci alimenty te opłaca regularnie co miesiąc ale jakiś czas temu sprytna eks z powodu braku jednej wpłaty calą sprawę oddała pod dozór komornika który pobiera oprócz kwoty alimentacyjnej 15% za swe usługi .Mimo że brat płaci co miesiąc regularnie komornika nie odwołano. Proszę o poradę interesuje mnie to czy jest możliwość odwołania komornika i jaki są związane z tym procedury? Chcę dodać że brat przeprowadził z byłą żoną rozmowę która nie przyniosła żadnego efektu eks powiedziała otwarcie że nie odwoła komornika . Doradżcie co on ma robić? Czy mogę tę sprawę załatwić bez wiedzy byłej żony ?
Umorzyć postępowanie może właściwie jedynie wierzyciel. Tak więc jeżeli mąż płaci alimenty bezpośrednio wierzycielce i jeszcze jest prowadzone postępowanie egzekucyjne to należy po prostu płacić u komornika.
Wpłacając bezpośrednio wierzycielce ryzykuje się, że nie potwierdzi ona wpłat u komornika i faktyczny stan zadłużenie będzie zawyżony.

Nie ma żadnego postępowania egzekucyjnego.Wpłacał jej alimenty na adres zameldowania ale eks nadal nie odwołała komornika (płaci regularnie co miesiąc ) i musi też wpłacać osobno przydzielonemu komornikowi. Poradźcie co ma robić w takim przypadku? Może powinien zaprzestać płacenia komornikowi ale obawiam się że w takim wypadku narosną odsetki za brak wpłat komorniczych (8%)...

Powrót