Komornik alimenty

• Autor wątku Autor wątku Sysiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sysiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Czy komornik ma podstawe prawna kosztami egzekucji alimentow obarczyc wierzyciela bez uprzedniego poinformowania go o tym?
Sprawa wyglada nastepujaco- egzekucje wnioslam ja 8 lat temu ze wzgledu na brak alimentacji na mojego syna przez jego ojca. W tej chwili miesiecznie wplacane jest 500zl alimentow przez dluznika . Komornik wysyla mi srodki na konto pomiejszone o koszty egzekucji czyli od kwoty 500zl odlicza 70zl. Nie dostalam w tej sprawie zadnej formalnej wiadomosci na pismie. Co w tej sytuacji zrobic? Pieniadze sa syna i za ta roznice miesieczna moglabym kupic jemu upragniony komputer i placic rate ... Jezeli tak ma byc - rozumiem ale skladajac wniosek w mops o zasilek rodzinny - pracownice byly zaskoczone ,ze to ja place za egzekucje alimentow i ,ze pierwszy raz z taka sytuacja sie spotykaja aby w sprawach alimentacyjnych wierzyciela obarczyc kosztami egzekucyjnymi. Chcialabym to wyjasnic a asesor nie udziela mi konkretnej odpowiedzi.

Moje dziecko placi . Komornik z sadownie przyznanej kwoty 500zl ,jaka ojciex dziecka przekazuje do kancelarii komorniczej - odlicza swoje koszta i wobec tego dziecko dostaje nie kwote zasadzona przez sad a pomiejszona o koszta egzekucji czyli 70zl/mc.
Wplacane jest przez ojca dziecka tyle ile na wyroku z Sadu- czyli 500zl (wplaty sa dobrowolne ,komornik nie sciaga ) a jednak odlicza dziecku ... chce znac podstawe prawna ,ze dzialania sa sluszne.

Ostatnia edycja:
To wynika z ustawy przecież.
Nic w tym niezwykłego - asesor pewnie zaniemówił jak stwierdziłaś, że ty czy dziecko płacicie za egzekucję .... bo nie dość, że to bzdura to wniosek się sam do komornika nie złożył.
Płaci dłużnik - wpłacając na miejscu - 15% od każdej wpłaty/wierzytelności/egzekucji z ruchomości/nieruchomości a 8% w przypadku zajęcia wynagrodzenia/rachunku.

art. 49 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji - cały - bo możesz egzekucję umorzyć.

Ostatnia edycja:
Jezeli tak ma byc to rozumiem ale dalej nasuwa mi sie pytanie.
Deklarujac sie dochodem nie moge w zwiazku z powyzszym podac kwoty jaka fizycznie wplywa na konto czyli te 430 zl a wszystkie dokumenty komornicze obrazuja kwote 500zl. Przekroczylam dochodu do zasilku rodzinnego. Dochodem ktorego nie mam a jest na pismie. Co innego gdyby uwzgledniona byla kwota jaka faktycznie dostajemy. Wowczas zasilek nalezalby sie dziecku. Dochod,ktorego nie ma...
Jezeli ojciec ma zaleglosc dla FA 30 tysiecy, dla mnie 10 tysiecy to czy zasadnym jest fakt umorzenia egzekucji ? ( czy moge w zwiazku z powyzszym?)
Wiem,ze gdybym posunela sie o taki krok dziecko regularnie mialoby alimenty od ojca lecz czy w zwiazku z duzymi zaleglosciami dla FA i dla mnie mam prawo wystapic z wnioskiem ? Czy umorzenie jest rownoznaczne z "darowaniem" zaleglosci? Czy moglabym wrocic do egzekucji gdyby byla taka koniecznosc?

Naturalnie chodzi mi o dlug dla dziecka a nie FA. Czy wycofanie dzialan komorniczych niesie jakies skutki dla zaleglosci jakie wyniknely do tej pory? Czy ten dlug w przypadku rezygnacji z dzialan komorniczych wygasa/ mija/ zawiesza sie?
Jeszcze jedno pytanie. Ojciec calkiem fajnie prosperuje na terenie Anglii, stanowisko kierownicze itp.
Komornik w Pl.oczywiscie ma wszystkie informacje,te,ze praca jest legalna itp.rowniez. nr konta bankowego ale angielskiego. Czy naprawde furtka jest zamknieta aby wejsc na konto i zaczac sciagac zaleglosci? Konwencja nowojorska? Jakie kroki poczynic aby prawo pl.dogonilo te w Anglii bo poki co jestesmy do tylu za... nic nie mozna zrobic a wszystko jakby na wyciagniecie reki.

witam jestem nowy jest jakis sposob po zaplaceniu alimentow wszystkich i place bierzaco to co sad przyznal po rozwodzie a komornik skubie konto o prowizje 15 % ijeszczecos zeby komornik nie egzekwowal tej dodatkowej kwoty bo nawet na konto wchodzi i zabralsporo kasy a ja co miesiac place po 800 zl a nie mogesie dogadac z byla

Powrót