Komornik bezsilny:Matka niepracująca z 4 małych dzieci

• Autor wątku Autor wątku monita66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monita66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Matka niepracująca z 4 małych dzieci (od 9 do 3 lat), w trakcie rozprawy rozwodowej. Ma zabezpieczenie na czas trwania rozprawy ok. 6 tys, zł. Mąż stomatolog, ma swój gabinet lekarski. Od 3 mies. już nie płaci tego zabezpieczenia: mówi, że po prostu nie ma pieniędzy, W gabiencie lekarskim wszystko w leasingu. Mieszka u swojej Mamy. Komornik jest bezsilny: wszystkie znalezione przez niego konta bankowe są puste. Komornik powiedział, że ściągnie alimenty jak mu się wskaże źródło. Co robić?

Komornik wszystko powiedział. Jeśli ma jakiś majątek, o którym komornik nie wie, a ona wie, to musi go wskazać. Jak nic nie ma, to niestety z pustego i Salomon nie naleje.

Prawda:) Ale między wierszami chodzi mi o to, że pieniądze dłużnik ma, tylko trzeba znaleźć sposób na tę egzekucję:(

A o co dokładnie chodzi - wierzytelności

Kto jak kto, ale na pewno najwięcej informacji o majątku dłużnika ma jego była żona/partnerka.

Przysługujące mu od trzeciodłużników wierzytelności - w razie co google wyjaśni.

No właśnie, że nie:) Nigdy nie miała dokładniej wiedzy. Wie tylko że są umowy leasingowe bo je podpisywała. Aha i że mąż ma teraz samochód, ale mówił dzieciom, że wypożyczony. On mieszka u Mamy. Ale nie jest zapisany jako właściciel,

Ostatnia edycja:
Jeśli gabinet ma podpisaną umowę z NFZ to już jedną wierzytelność możesz komornikowi wskazać.

Z tego co wiem, że nie ma umowy z NFZ. Pacjenci są prywatnie tylko

Wiesz już w każdym razie o co chodzi.
Możesz komornikowi wskazać.

LLawyer napisał:
Kto jak kto, ale na pewno najwięcej informacji o majątku dłużnika ma jego była żona/partnerka.

Przysługujące mu od trzeciodłużników wierzytelności - w razie co google wyjaśni.

W Google piszą, że to np. pracodawca dłużnika. Ale mąż nie pracuje w zakładzie pracy tylko ma działalność typu: Indywidualna Praktyka Lekarska

Nie chodziło mi o pracodawcę, nakierowałem już wystarczająco.
W razie co, zawsze można zabezpieczyć kasę w gabinecie.

Aha, bo ja nie wiedziałam dokładnie o co chodzi. Po prostu spotykam się z taka sytuacją po raz pierwszy i nie "łapię" zawsze o co chodzi. Czyli chodziło by o to, żeby pacjenci płacili bezpośrednio żonie, no tak, ale realizacja takiego przedsięwzięcia jest bardzo trudna, to duże miasto, duże osiedle
Czy mogę poprosić o jeszcze jakieś wskazówki.

A czy można w gabinecie płacić kartą i/lub na raty? Proszę zasugerować komornikowi ustalenie tego.

Super - to jest chyba pomysł w 10. Na raty na pewno było można płacić, na kartę nie wiem

Poszłam więc tym rozumowaniem o egzekucji alimentów z wierzytelności i mam takie pytanie: co tutaj może być źródłem wierzytelności: indywidualna praktyka lekarska, gabinet działa w systemie MediRaty, gabinet jest gabinetem autoryzowanym w zakresie stosowania znieczulenia Thexx oraz terapii xxx.

Wnioskuj o czynność terenową w gabinecie, zajęcie gotówki w kasie. I tak co miesiąc. Może dużo tego nie będzie, ale wstydu co niemiara, a to powinno mieć wpływ na pozycję negocjacyjną

Powrót