Komornik czy FA-komu wpłacać alimenty

• Autor wątku Autor wątku smrodekpusia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smrodekpusia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam ustalone 1000 zł przez sąd ,alimentów na 1 dziecko .
Ex kobieta najpierw podała mnie do komornika o nie spłacanie alimentów , w związku z tym wpłacam komornikowi dobrowolne kwoty ok 300 zł/mc , zaznaczam iż jestem zarejestrowany w PUP do dnia dzisiejszego .
Matka dziecka pobiera więc alimenty z FA w kwocie 500 zł. otrzymałem .decyzję z FA o swoim zadłużeniu względem ich oraz do uregulowania zadłużenia. Zastanawiam się wiec czy dalej wpłać pieniądze komornikowi czy też już teraz do FA, czy może po połowie tu i tu .
Proszę o odpowiedz
Z góry serdecznie dziękuję

Jezeli masz zasadzone 1000,a placisz 300,to i tal masz zadluzenie zarowno wobec matki dziecka,jak i FA,bo ten wyplaca 500.Ty wplacasz do komornika,a on reszta sie zajmuje tzn. z 300 bierze czesc(chyba 15%)sobie,reszte do FA ,a reszta jest Twoim zadluzeniem.W tym tempie nigdy dlugu nie splacisz.Moze warto pomyslec o obnizeniu alimentow(nie do 300,bo to jest kwota,jaka "chcesz"placic,ale zmniejszyc.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedz, tak też zrobię dalej będę wpłacał do komornika. A jeśli chodzi o obniżenie to mam z tym problem bo matka dziecka ma rentę na brak nerki i taką grupę inwalidzką że praca żadna i cały obowiązek alimentacyjny spoczywa na mnie. Z tym że ona jest zdrową kobietą a wiem bo byłem z nią parę lat. Przed złożeniem wniosku musiał bym jakoś najpierw sprawić o zmianę jej grupy inwalidzkiej bo nie z takimi schorzeniami ludzie pracują.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz.

A jeśli chodzi o obniżenie to mam z tym problem bo matka dziecka ma rentę na brak nerki i taką grupę inwalidzką że praca żadna i cały obowiązek alimentacyjny spoczywa na mnie.
Co? Wolne zarty..
KRiO:
Art. 135. § 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.
Gdzie tu mowa o mamusi dziecka?

Walcz o obnizenie.

tak stwierdził sąd przyznając mi alimenty powołując sie że posiadam odpowiednie wykształcenie aby zarobić na alimenty i na siebie . Gdzie podczas sprawy również byłem osobą zarejestrowaną w PUP na co miałem dowód że jestem osobą bezrobotną. Lecz jej wielce niepełnosprawność nie pozwala jej na pracę i na ponoszenie w związku z tym kosztów łożenia na dziecko ze swojej strony. lecz to ona złożyła pozew apelacyjny o podniesienie alimentów do 2500 zł bo takie ponosi koszty wychowania dziecka.

wykształcenie jakie posiadam to technik mechanik samochodowy, a wykonywany pracownik ogólnobudowlany , czyli nic nadzwyczajnego .

wykonywany pracownik ogólnobudowlany

A ponoć bezrobotny jesteś.

Zarejestrowany w PUP możesz być, ale zarówno z wykształcenia, jak i wykonywanej pracy wynika, że sąd miał Ci z czego zasądzić alimenty.

zawód wykonywany czyli taki w jakim pracowałem i na jakim się znam a wyuczony czyli tylko i wyłącznie wykształcenie lecz w trakcie sprawy i obecnie jestem bezrobotny. Więc na jakiej podstawie sąd stwierdził że mam z czego płacić .

Na takiej, że masz zdolności zarobkowe, tylko nie pracujesz.

smrodekpusia napisał:
wykształcenie jakie posiadam to technik mechanik samochodowy, a wykonywany pracownik ogólnobudowlany , czyli nic nadzwyczajnego .

Jako pracownik ogolnobudowlany,masz mozliwosci zarowno w Polsce,jak i za granica.Kazdy Sedzia wie ile mozesz zarobic w tym zawodzie.

Powrót