Komornik czy firma windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku lobo624
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lobo624

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

w 2011 roku pożyczyłem koledze pieniądze, z umową pożyczki, z tabelką spłat z w ratach, jednak kolega po spłacie 2 rat zaprzestał spłat. Założyłem mu sprawę w sądzie i wygrałem. Mam wyrok sądu, iż jest mi winny należność + odsetki + koszty wniesienia sprawy. Od wyroku miną około miesiąc, zastanawiam się czy iść z pismem do komornika (jakie potrzebował bym dokumenty i ile to może potrwać, i jaka jest ściągalność należności przez komorników), czy lepiej (o ile tak można) oddać sprawę do firmy windykacyjnej (podobno takie firmy wypłacają należność długu (oczywiście nie w całości, bo pobierają sobie prowizję) i same zajmują się a ja będę miał już spokojną głowę. Jeśli firmę, to jaką polecacie? (rejon Wlkp, najlepiej Poznań)

pozdrawiam

Jeśli ma Pan wyrok, to proponuję samodzielnie poprowadzić egzekucję. W przypadku prywatnych długów, nawet po wydaniu nakazu zapłaty firmy windykacyjne nie wypłacą raczej zadowalającej kwoty (my np. nie skupujemy długów prywatnych prawie wcale). Wg mnie wynika to głównie z tego, iż trudno oszacować możliwości i efekty egzekucji od osoby prywatnej. Z tytułem wykonawczym należy udać się do Komornika. Jeśli egzekucja nie będzie prowadzona z nieruchomości, to może Pan wybrać dowolnego Komornika w całym kraju.
Czasami dobrym pomysłem jest przekazanie prowadzenia sprawy egzekucyjnej (a nawet wcześniej - sądowej) takiej firmie windykacyjnej, działającej na Pańskie zlecenie. Koszty są mniejsze, a formalności zdecydowanie mniej. Poza tym takie podmioty często mają "wypracowane ścieżki", czyli gotowe pisma, współpracują z Komornikami, a w razie potrzeby mogą zorganizować również zastępstwo prawne i udział radcy prawnego lub adwokata.
Jeśli jednak nie straszne są Panu sprawy formalne, to sugeruję samemu zmierzyć się z postępowaniem egzekucyjnym. Za pierwszym razem może pojawić się klika problemów (w takich przypadkach na pewno pomożemy na forum), ale za to w przyszłości będzie miał Pan doświadczenie i załatwienie kolejnej sprawy okaże się o wiele prostsze.

Radziłabym wybrać komornika. Najwygodniej podejść z oryginałem wyroku do kancelarii komorniczej. Na miejscu pracownicy pomogą wypełnić wniosek i wyjaśnią całą procedurę.
Komornik m.in. zobowiązany jest wezwać dłużnika do złożenia wyjaśnień co do przedmiotów służących do zaspokojenia wierzyciela.

Wybieraj tylko komornika z rejonu w jakim mieszka dłużnik, komornik zamiejscowy przeważnie ogranicza się do egzekucji na odległość ( zajęcie konta, pensji, wysłanie pisma do wydziału komunikacji), na ściganie dłużnika w miejscu zamieszkania przeważnie nie ma czasu, bo szkoda mu czasu na dojazdy itd.

Powrót