Komornik - egzekucja i wierzytelność u tej samej osoby

• Autor wątku Autor wątku ewaaneta42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewaaneta42

Użytkownik
Odpowiedzi
219
Mam bardzo nietypową sytuację: mam komornika, który zablokował mi konto i zajął 1/2 wynagrodzenia z umowy o pracę oraz całą należność z umowy zlecenie (pobiera ok. 700 zł miesięcznie). Ja z kolei mam prawomocny wyrok o alimenty na syna w kwocie 400 zł. Czy jeżeli pójdę do tego samego komornika to zabierze mi te alimenty na poczet zadłużenia? Będzie wiedział, że to alimenty, pójdę do niego z orzeczeniem sądowym... Dodam, że bez komornika egzekucja alimentów nie będzie możliwa. Czy ktoś wie, co robi komornik w takiej sytuacji? Może iść do innego komornika?

Bartata, dzięki, to, że alimenty nie podlegają zajęciu to wiem. Chodzi mi o praktyczny aspekt sprawy: komornik przecież nie bada, a jakiego tytułu są środki na koncie. Jeżeli inny komornik będzie egzekwował alimenty i wysyłał mi je na konto zajęte przez "mojego" komornika to będę ja musiała udowodnić, że to są alimenty. A to znowu potrwa jakiś czas. I tu mam dylemat, jak to rozwiązać, żeby te alimenty szły na cel, na jaki zostały zasądzone (czyli na dziecko). Czy coś w tym temacie możesz podpowiedzieć?

Zajęcie konta to zupełnie inna bajka.
Środki na rachunku mogą zostać zajęte a dlaczego? Odpowiedziała sobie Pani sama w poście powyżej.
Czy alimenty nie mogą być pobierane przekazem pocztowym?

Powrót